Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nova blažena v italijanski Cerkvi

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 09. 09. 2013 / 09:24
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:12
Ustavi predvajanje Nalaganje

Nova blažena v italijanski Cerkvi

Kardinal Angelo Amato je Božjo služabnico Mario Bolognesi minulo soboto razglasil za blaženo.

Prefekt Kongregacije za zadeve svetnikov, kardinal Angelo Amato, je minulo soboto v italijanskem mestu Rovigo Božjo služabnico Mario Bolognesi razglasil za blaženo, poroča Radio Vatikan.

Maria Bolognesi se je rodila 21. oktobra leta 1924 v kraju Bosaro, v bližini Roviga. Bila je nezakonska hči in je morala zaradi hude revščine že kot otrok opravljati poljska dela, nabirati žito, rdečo peso in sekati drva. Zaključila je dva razreda osnovne šole, več pa ni zmogla zaradi nujne potrebe po delu in zaradi podhranjenosti. Že zelo majhna se je popolnoma posvetila Gospodu in Devici Mariji. Družinski položaj Marie Bolognesi je bil izjemno težak. Očim je tepel njeno mati, ta pa potem svoje otroke. Maria se je zato oddaljila od domače hiše in se naselila v župnišču, kjer je opravljala gospodinjska dela. Tako se je začelo njeno potovanje od hiše do hiše. Vsepovsod je morala vedno trdo delati. Umrla je za posledicami infarkta, 30. januarja 1980. Njeni posmrtni ostanki so shranjeni v župnijski cerkvi sv. Sebastijana v Bosaru.

In kaj je bilo svetega v njenem življenju? Prefekt Kongregacije za zadeve svetnikov je poudaril, da je Maria Bolognesi od malih nog »izkusila najhujšo revščino in najbolj poniževalno potisnjenje na rob«. »Ganljivo je tudi njeno otroštvo«, je še omenil kardinal Amato, »saj so jo že kot deklico njeni vrstniki zavračali«. Tako je zapisala v svojem dnevniku: »Pogosto se otroci z menoj niso hoteli igrati, ker sem bila nezakonska hči. Sama sem odhajala na vrt moje babice, da bi videla, če zmorem ujeti kakšnega metulja. Če bi mi Gospod dal krila, bi takrat, ko me otroci nočejo imeti med seboj, odletela kar se da hitro«.

Blažena Maria Bolognesi je vedno veliko delala in nikoli ni uživala blaginje. Trpela je za številnimi boleznimi, tudi zaradi strašljivih hudičevih napadov. Njeno življenje je bil neprestan boj. Od leta 1943, ko je bila stara 19 let, je nekaj ur na dan skrbela za otroke, da so njihovi starši lahko šli na delo. Blažena Maria Bolognesi je bila obdarjena tudi z mističnimi izkušnjami. Pogosto je trpela Kristusovo trpljenje na Kalvariji. Vendar ji te izkušnje niso preprečevale, da ne bi izkazovala ljubezni do bližnjega, še posebej do otrok. Pogosto je tudi obiskovala bolne in jim služila v bolnišnici v nočnih urah. Zbirala je tudi denar za najbolj uboge družine.

Kakšno sporočilo nam blažena Maria Bolognesi pušča danes? Po besedah prefekta Kongregacije za svetnike, kardinala Angela Amata, je »njena ljubezen zaobjemala tako telo kot duha. Postala je modra svetovalka za tiste, ki so bili v dvomih, nevednosti in žalosti. Vsem je pomagala preko neprestane molitve in trpljenja. To je sporočilo, ki nam ga blažena Maria Bolognesi pušča danes.«





Vir: Radio Vatikan
Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Stvari, ki bi jih želel vedeti pred poroko
Medosebni odnosi
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh