Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nova apostolska spodbuda »Veselite in radujte se« tik pred objavo

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 06. 04. 2018 / 07:15
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 09.04.2018 / 12:57
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nova apostolska spodbuda »Veselite in radujte se« tik pred objavo

Nova apostolska spodbuda »Veselite in radujte se« tik pred objavo

V ponedeljek izide papeški dokument o poklicanosti k svetosti v današnjem svetu.

V ponedeljek izide nova apostolska spodbuda papeža Frančiška z naslovom »Gaudete et Exsultate« (Veselite in radujte se), so včeraj sporočili iz Vatikana. Dokument govori o poklicanosti k svetosti v današnjem svetu. To bo tretja apostolska spodbuda papeža Frančiška, za Veseljem evangelija (2013) in Radostjo ljubezni (2016). Uradno jo bodo predstavili generalni vikar rimske škofije, nadškof Angelo De Donatis, nekdanja predsednica Katoliške akcije Italije, Paola Bignardi, in časnikar Gianni Valente.



Že pred nekaj tedni je tajnik kardinalskega sveta K9, škof Marcello Semeraro, kasneje pa tudi papežev zaupnik kardinal Oscar Rodriguez Maradiaga, napovedal objavo novega dokumenta. »Papež pripravlja čudovit dokument o svetosti. Vsi smo namreč poklicani k svetosti,« je povedal kardinal Maradiaga.

Frančišek je dokument podpisal 19. marca, na peto obletnico njegove umestitve na papeški položaj, nato pa se je začelo prevajanje besedila v različne jezike. Nastajanje takšnega dokumenta je precej kompleksno; predvsem sedanji papež išče zamisli in pobude za svoje pisanje tudi zunaj Vatikana in jih nato predstavi Kongregaciji za nauk vere in drugim vatikanskim uradom. Kaj od tega končni dokument vsebuje, pa je seveda njegova odločitev.

»Svetost ni prednost za izbrano peščico ljudi«

Težava s svetniki in svetostjo je različna uporaba teh besed. Pogosto pomislimo na zgodovinske osebnosti, kot sta Frančišek Asiški in Katarina Sienska, ali pa na svetnike današnjega časa, kot sta Janez Pavel II. in mati Terezija. Vsi močno izstopajo iz množice »običajnih krščanskih smrtnikov«, zato svetost hitro lahko zamenjamo s »superkristjani«. K čemu takemu pa nihče ne stremi, da ne bi izpadel prevzetno in ker si ne želi prenaprezanja v vsakdanjem življenju.

V resnici pa svetost ne pomeni dosežkov, temveč prijateljstvo z Bogom in trdna vera vanj. To se kaže tudi pri apostolu Pavlu, ki pravzaprav vsakega kristjana nagovarja kot svetnika: »Vsem, ki ste v Rimu Božji ljubljenci, poklicani in sveti,« začne svoje pismo Rimljanom.

»Svetost ni prednost za izbrano peščico ljudi,« je papež Frančišek dejal na praznik vseh svetih leta 2013; »s krstom smo vsi prejeli dediščino, da lahko postanemo sveti.« Svetosti tudi ni mogoče kupiti ali podariti, je sveti oče pojasnil v enem izmed nagovorov med bogoslužji v Domu sv. Marte. Svetost pomeni, da hodimo za Jezusom – in po tej poti mora stopati vsak sam. Ob tem se moramo le ozirati na Kristusa, nas vedno znova spodbuja papež: »Kristus nas uči, kako naj postanemo sveti.«

K svetosti sodita predvsem veselje in pripravljenost, da sami sebe ponižamo in prosimo odpuščanja. Ko Frančišek poziva k svetosti, to lahko razumemo tudi kot klic k večjemu krščanskemu veselju – veselju, ki se hrani iz Boga in se daruje bližnjemu.

Vir: Kathpress
Foto: Wikimedia Commons

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh