Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nov olimpijski škandal: je v ženskem boksu tekmoval moški?

Za vas piše:
Mojca Purger
Objava: 01. 08. 2024 / 15:51
Oznake: Šport
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 02.08.2024 / 11:06
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nov olimpijski škandal: je v ženskem boksu tekmoval moški?
Fotografija je ilustrativna. FOTO: Pexels

Nov olimpijski škandal: je v ženskem boksu tekmoval moški?

Olimpijske igre bi naj navdihovale, pri pariških pa se zdi, da se od otvoritve naprej vrstijo škandali. Četrtek, 1. avgust, je zaznamoval boksarski dvoboj. Italijanska bokserka Angela Carini se je v olimpijskem dvoboju predala po samo 46 sekundah boja proti alžirski tekmovalki Imane Khelif, za katero domnevajo, da je v resnici biološki moški.

"Ni pravično, zelo boli," je po prejemu prvega udarca zakričala svojemu trenerju, ta pa jo je prosil, naj se vrne v ring in zaključi vsaj prvo rundo, poroča italijanski portal Corriere della Serra. Po nekaj sekundah nadaljevanja tekme se je Angela vrnila v kot in se predala. Z jezo je zapustila ring. 


Italijanski selektor Emanuele Renzini je novinarjem pojasnil, da so Angelo Carini že pred borbo številni poskušali odvrniti od borbe z Imane Khelif. Dejal je: "Imane ima zelo visoke ravni testosterona. To je kontroverzno vprašanje."

Carinijeva: Strto srce in glavo pokonci

Angela Carini je pred novinarje prišla objokana in s krvavo liso na obrazu, piše Corriere della Serra. »Srce imam strto, a glavo pokonci. Borila sem se.« Že pred dvobojem so jo številni poskušali odvrniti od boja, ker se ve, da ima Imane Khelif zelo močan udarec. Carinijeva je povedala, da je v ring stopila za svojega očeta, ki je ob prejšnji olimpijadi umiral. "To je bila moja olimpijada, želela sem preteči zadnji kilometer, ampak če je Bog hotel, da se stvari iztečejo tako, naj bo," je dejala. Da je osebno verna, je izpričala tudi s tem, da se je pred dvobojem pokrižala.

»Ring je moje življenje. Nikoli me ni bilo strah in tudi danes me ni bilo. A sem zelo instinktivna boksarka in sem si takoj rekla: nekaj ni v redu. Čutila sem ta udarec. Bolelo me je. Zelo bolelo. Nisem mogla več dihati. Pogledala sem brata na tribuni. In sem si rekla: dovolj.« Je bil to najtežji udarec v vaši karieri, so jo vprašali novinarji. »Povem vam le, da me nikoli niso premagali z nokavtom. In do danes še nikoli nisem zapustila ringa pred koncem tekme. Sem bojevnica. Včasih pa tudi bojevniki, ko vidijo, da je bitka izgubljena, zapičijo meč v tla in se predajo.«

Nasilje nad športnicami je neupravičljivo

Medtem ko se Carinijeva ni želela opredeliti do pravice Imane Khelif do tekmovanja v ženskem boksu, so njen umik iz tekme podprli številni. Med drugimi se je oglasila italijanska premierka Giorgia Meloni, ki je dejala, da športniki z moškimi genskimi značilnostmi ne bi smeli tekmovati v ženskih disciplinah. "Ne zato, ker bi želeli koga diskriminirati, ampak zato, da zagotovimo pravico, da ženske športnice tekmujejo pod enakimi pogoji," je besede Melonijeve povzel The Guardian. 

Na omrežju X se je odzvala tudi slovenska predsednica Nataša Pirc Musar, ki je napisala:  "Ni prav, absolutno ni prav. In to nima nobene zveze z enakostjo spolov. Absolutno nobene."

Za varnost športnic so se zavzeli tudi predstavniki OZN in opozorili, da je nasilje nad športnicami neupravičljivo.

Številni, med njimi pisateljica Rowlingova in italijanski politik Salvini, sta dejstvo, da je do tekme sploh prišlo, označila za sramoto.

Ali je Imane Khelif moški?

Zaenkrat ni jasno, ali je Imane Khelif transspolna oseba. Genski test, ki ga je Imane Khelif opravila lani za nastop na mednarodnem boksarskem tekmovanju v New Delhiju, pa naj bi pokazal, da ima XY, torej moške kromosome, zaradi česar so jo diskvalificirali in ni mogla tekmovati. Vsekakor pa se v medijih večkrat omenja, da ima - kot je dejal italijanski selektor - zelo visok delež testosterona.

Po tekmi za BBC je Khelifova dejala le, da je prišla po zlato in da bo premagala vse. 

Težave tudi s tajvansko boksarko, ki bi naj prav tako imela moške kromosome

Podobna je tudi zgodba 28-letne tajvanske borke Lin Yu-ting, dvakratne svetovne prvakinje, ki pa lani na SP v New Delhiju zlata ni ubranila, saj so jo zaradi neizpolnjenih kriterijev na testih za primernost spola, enako kot Alžirko, diskvalificirali. Vendar pa je, v nasprotju s Khelifovo, po izključitvi molčala in poteze Mednarodne boksarske zveze (IBA) ni komentirala. Tajvanka je v svoji karieri vselej tekmovala kot ženska in se ni identificirala kot transspolna oseba. 

Različen status obeh spornih tekmovalk na lanskem SP in letošnjih OI je posledica dolgoletnega spora med Mednarodnim olimpijskim komitejem (MOK) in IBA, ki jo vodi Rusija. Prvopostavljena Lin Yu-ting se bo v petek v osmini finala olimpijskega turnirja pomerila z Uzbekistanko Sitoro Turdibekovo.


Kupi v trgovini

Športopedija
Za otroke
25,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh