Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nov korak pravičnosti in resnice

Bogomir Štefanič
Za vas piše:
Bogomir Štefanič
Objava: 12. 06. 2024 / 13:36
Čas branja: 10 minut
Nazadnje Posodobljeno: 12.06.2024 / 14:20
Nov korak pravičnosti in resnice
Pozdravni nagovor novomeškega škofa dr. Andreja Sajeta. FOTO: Bogomir Štefanič

Nov korak pravičnosti in resnice

Znanstvena monografija Pragovi nasilja, ki sta jo izdala Škofija Novo mesto in Študijski center za narodno spravo, odstira podobo dogajanja na Dolenjskem in v Beli krajini v letih 1941–1943.

Predstavitev obsežnega zbornika (skoraj 500 strani, odlično ga je oblikoval Lucijan Bratuš) v knjižnici Mirana Jarca v Novem mestu je na prvi junijski petek ponudila temeljit vpogled v delo, ki je »imeniten slovar novega zgodovinskega jezika«, kot je o zborniku dejal eden od avtorjev, dr. Jože Dežman.

Opomin in zaveza

»V naši škofiji so duhovniki in verniki večkrat izrazili željo po soočenju s težkim in tragičnim dogajanjem med drugo svetovno vojno in po njej, ki je do današnjega dne v srcih ljudi pustilo boleče in tudi nezaceljene rane. Želim, da pričujoča monografija spodbudi posameznike in družbene strukture k novim korakom v smeri pravičnosti in resnice ter prizadevanju za mir in spravo v našem narodu. Dognanja zgodovine in krutih dejstev naj bodo opomin in zaveza k večji zavzetosti za medsebojno spoštovanje in sodelovanje za blagoslov in prihodnost nas vseh.« S temi besedami je monografijo v javni prostor na dobro obiskani prireditvi v novomeški knjižnici...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh