Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nov bombni atentat pred cerkvijo na Filipinih

Objava: 08. 07. 2009 / 10:18
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

Nov bombni atentat pred cerkvijo na Filipinih

Je odgovorna teroristična skupina ali filipinska predsednica?

Le nekaj dni po nedeljskem atentatu pred katedralo v Cotabatu so na Filipinih znova odjeknile bombne eksplozije. Kot so poročali filipinski mediji, je v torek pred katoliško cerkvijo na otoku Jolo bombna eksplozija zahtevala življenje šestih ljudi, več kot štirideset pa jih je bilo ranjenih. Bomba je bila skrita v motornem kolesu, ki je bilo parkirano nasproti cerkve.

Kot poročajo, so med ranjenimi tudi trije policisti. Stanje številnih poškodovanih je zaenkrat še kritično. V prestolnici otoka so pred neko drugo cerkvijo našli še eno bombo, ki pa so jo policisti pravočasno odstranili. Še tri bombe so eksplodirale v torek zjutraj v mestih na otoku Mindanao, vendar zaenkrat še ni podatkov o mrtvih in ranjenih.

Odgovornosti za atentate ni prevzela še nobena od terorističnih organizacij. Otok Jolo velja za utrdbo islamistične zločinske skupine ‘Abu Sayyaf’, ki ji pripisujejo tesno povezavo z Al Kaido.

Nedeljska eksplozija pred katedralo v Cotabatu na otoku Mindanao je zahtevala pet življenj, poškodovanih pa je bilo okoli 55 ljudi. Po napadu so v vseh cerkvah v Cotabatu poostrili vojaški nadzor.

Filipinska škofovska konferenca ostro obsoja nove bombne napade. Njen predsednik, nadškof Angel Lagdameo, je izrazil svoje iskreno ogorčenje nad atentati. V filipinskih medijih pa ugibajo, da bi napade lahko ‘uprizorila’ tudi državna stran, s ciljem, da bi vlada na ta način prišla do upravičenih vojaških ukrepov.

Na Filipinih so se trenutno znašli v zagonetnem notranjepolitičnem položaju. Čez deset mesecev poteče mandat v številne škandale vpletene predsednice Glorie Arroyo, ki po ustavi ne more ponovno kandidirati. Da bi ohranila svoj položaj, ugibajo mediji, lahko zahteva spremembo ustave, lahko odloži predsedniške volitve, lahko pa poskrbi za uvedbo izrednih razmer na otočju. 27. julija na Filipinih pričakujejo govor predsednice o položaju njenega naroda.

Kupi v trgovini

Novo
3.450 umorjenih - Poročilo 6
55,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh