Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Noseča s tujim otrokom

Objava: 24. 09. 2009 / 10:13
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

Noseča s tujim otrokom

Katoliški bioetik o zamenjavi zarodkov v postopku umetne oploditve

V ameriških medijih je pred kratkim odmevala zgodba, da so neki ženski pri postopku umetne oploditve vsadili zarodek drugega para. Ob tej priložnosti se je oglasil ameriški bioetik, duhovnik Thomas Berg, izvršni direktor Inštituta za etiko in človeško osebo v Westchestru, ZDA, in za ameriško katoliško agencijo spregovoril o tragedijah, ki jih lahko prinese ‘neurejeni svet umetnih oploditev’.

Sean in Carolyn Savage sta svojo zgodbo javnosti zaupala minuli teden v televizijski pogovorni oddaji. Zakonski par iz zvezne države Ohio je imel težave z zanositvijo, zato sta se odločila za umetno oploditev, da bii postala starša četrtega otroka. Po končanem postopku, ko je bila Carolyn že potrjeno noseča, so ji zdravniki sporočili, da otrok, ki raste v njeni maternici, pravzaprav ni njen. Na kliniki za zdravljenje neplodnosti so ji v maternico pomotoma vsadili zarodek nekega drugega para.

Thomas Berg je za ameriško katoliško agencijo povedal, da je zgodba tega para ‘v mnogih ozirih le najnovejše nesmiselno poglavje v divjem , neurejenem svetu umetnih oploditev’. Zdi se mu tragično, da se v tej večmilijonski industriji lahko na tak način igrajo s čustvi tisočev ranljivih zakonskih parov. Zarodki človeških bitij so obsojeni na nesmiselno usodo v zamrzovalnih omarah, kjer čakajo na končno uničenje, saj jih le majhen delež nekoč dočaka rojstvo, po drugi strani pa postopki umetne oploditve odpirajo prostor za tragične napake, kakršna se je zgodila v primeru zakoncev Savage.

Carolyn Savage je trenutno v 35. tednu nosečnosti, po porodu pa bo otroka predala njegovim biološkim staršem. Zakonca Savage sta že najela odvetnško službo, ki naj bi poskrbela za to, da bo klinika za zdravljenje neplodnosti, kjer je prišlo do tragične napake, za storjeno dejanje prevzela polno odgovornost.

Na fotografiji: Carolyn in Sean Savage

Kupi v trgovini

Novo
Globalizacija zahodne kulturne revolucije
Družbena vprašanja
32,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh