Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Noč 1.000 luči« namesto »razgrajanja« na noč čarovnic

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 26. 10. 2015 / 08:20
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:26
Ustavi predvajanje Nalaganje

»Noč 1.000 luči« namesto »razgrajanja« na noč čarovnic

Pobuda katoliške mladine v Avstriji spodbuja premišljevanje in molitev.

Z »Nočjo 1.000 luči« se želi Katoliška mladina Avstrije (KMA) prihodnjo soboto od meseca oktobra posloviti brez potrošniško usmerjenega »razgrajanja« ob noči čarovnic in somišljenike vabi k primerni pripravi na obhajanje praznika vseh svetih. Pastoralni projekt je bil prvič izpeljan leta 2005 na Tirolskem in se je v nekaterih delih Avstrije že uveljavil. Akcija naj bi vernikom glede na njihove potrebe ponujala možnost, da se »umirijo, premišljujejo in molijo«, kot je zapisano na spletni strani pobude (www.nachtder1000lichter.at). S posebnim programom bodo verniki po posameznih župnijah prejeli tudi spodbude, na kakšen način se lahko pripravijo na praznik vseh svetih.



Osnovna zamisel »Noči 1.000 luči« je v ospredje postaviti »številne vsakodnevne svetnike« - torej tiste svetnike, ki so sicer živeli »svetniško« življenje, vendar niso bili razglašeni za svetnike. Lučke naj bi opozarjale, da so takšni »vsakdanji svetniki« vsepovsod in da izžarevajo veliko moč. V vsakem človeku je nekaj svetnika, četudi to pogosto ostane neprepoznano ali neopaženo.

Luči, spodbude, besedila, glasba in procesije z lučkami naj bi vernikom pomagale, da se umirijo in »vsakodnevnega svetnika« začutijo tudi v sebi. 31. oktobra zvečer bodo zato po cerkvah, kapelah ali drugih posebnih krajih v številnih avstrijskih župnijah prižgali na tisoče lučk.

Vir: Kathpress
Foto: arhiv Družine (T.S.)

Kupi v trgovini

Novo
Romarske poti
Priročniki in vodniki
14,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh