Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Nobenega nasilja v imenu Korana!«

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 04. 07. 2017 / 07:53
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:36
Ustavi predvajanje Nalaganje

»Nobenega nasilja v imenu Korana!«

V Egiptu so predstavili predlog zakona proti skrajniški propagandi.

V Egiptu so v teh dneh predstavili predlog zakona, s katerim se v državi želijo zoperstaviti nasilju in sektaškim propagandam v imenu islamske vere. V zakonskem osnutku je poudarjeno, da se v imenu Korana ne sme izvajati nikakršnega nasilja. Besedilo predloga so pripravili in egiptovskemu predsedstvu predložili izvedenci univerze Al-Azhar, ki je glavno teološko-akademsko središče sunitskega islama. Vest o zakonskem predlogu je osebno sporočil Ahmed Al-Tayib, veliki imam Al Azharja. Pojasnil je, da načrt zakona v svojem bistvu poudarja popolno nezdružljivost nasilja v imenu religije z islamskim zakonom.



Namen zakona je zmanjšati izraze sovraštva in nestrpnosti, ki jih spodbujajo skrajniške skupine, ter znova predlagati načelo državljanstva kot temelj za mirno sobivanje med sodržavljani, ki pripadajo različnim verskim skupinam. Gre za poskus, da bi zaustavili predvsem teroristične izbruhe, ki se vedno znova ponavljajo z namenom, da bi destabilizirali Egipt. Najpogosteje so prizadeti verniki koptske Cerkve, ki je številčno največja krščanska skupnost na Bližnjem Vzhodu.

Po poročanju vatikanskega časopisa L'Osservatore Romano predlog zakona ne navaja podrobnosti glede posameznih kazni za tiste, ki spodbujajo k verskemu nasilju, ter za zločine, povezane z njim. Te bodo namreč podrobneje navedli zakonodajni organi.

Odbor, ki je sodeloval pri osnutku načrta zakona, je bil ustanovljen 13. maja letos, sestavlja pa ga pet izvedencev z različnih pravnih področij. Pri sestavi so upoštevali nekatera temeljna besedila, kot so Splošna deklaracija človekovih pravic, egiptovska ustava ter določila kazenskega prava, ki je v veljavi v Egiptu.

Vir: Radio Vatikan
Foto: RV / EPA

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh