Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Niški vladika Irinej novi patriarh Srbske pravoslavne cerkve

Objava: 22. 01. 2010 / 22:58
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:08
Ustavi predvajanje Nalaganje

Niški vladika Irinej novi patriarh Srbske pravoslavne cerkve

Novega patriarha naj bi ustoličili že danes ob 9. uri zjutraj v saborni cerkvi v Beogradu

Sinoda Srbske pravoslavne cerkve (SPC) je na včerajšnjem zasedanju v Beogradu izvolila novega patriarha. Kot je poročala STA, bo lani novembra preminulega patriarha Pavleta na mestu poglavarja Cerkve nasledil dosedanji niški vladika Irinej.

Novega patriarha so v Beogradu včeraj izbirali v dveh krogih. V ločenih prvih treh krogih so več kot 50-odstotno podporo dobili trije kandidati. Poleg niškega vladike Irineja sta se v zadnji krog uvrstila še črnogorski metropolit in začasni vodja Cerkve Amfilohije ter vladika Irinej iz Bačke. Izmed trojice so nato za patriarha z žrebom izbrali niškega vladiko.

Vladike Srbske pravoslavne cerkve so soglasje glede 45. patriarha kljub drugačnim napovedim dosegli v zgolj šestih urah. Srbski mediji so v minulih dneh poročali, da bi lahko volitve novega patriarha zaradi razkola v Cerkvi trajale več dni.

Novi vodja SPC je za medije izjavil, da je počaščen ob izvolitvi ‘za opravljanje te težke dolžnosti’ in da se bo po svojih najboljših močeh trudil nositi breme in vse težave, ki jih prinaša položaj vodje SPC.

Novega patriarha naj bi ustoličili že danes ob 9. uri zjutraj v saborni cerkvi v Beogradu, je sporočil vladika Irinej iz Bačke. Kdaj bo potekala tradicionalna slovesnost ob ustoličenju novega patriarha, pa zaenkrat še ni znano.

79-letni vladika Irinej se je kot Miroslav Gavrilović rodil leta 1930 blizu Čačka v osrednji Srbiji. Za niškega vladiko so ga imenovali junija 1975. Pred tem je bil 13 let profesor in predstojnik semenišča v Prizrenu, nekaj časa pa je vodil tudi šolo za menihe v samostanu Ostrog v Črni gori.

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh