Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

‘Nikoli nismo sami!’

Objava: 02. 11. 2009 / 09:05
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

‘Nikoli nismo sami!’

Papeževa vzpodbuda na praznik vseh svetih

Vernikom, ki so se včeraj zbrali na Trgu svetega Petra v Vatikanu pred molitvijo angelovega češčenja, je papež Benedikt XVI. predstavil občestvo svetnikov kot ‘čudovito in tolažbe polno’ stvarnost, ki nam zagotavlja, da ‘nikoli nismo sami’. Prav posebej je izpostavil pomen mučencev v zgodnjem obdobju Cerkve ter v letošnjem ‘Letu duhovnikov’; govoril je o ‘svetniških duhovnikih, tako o tistih, ki so že dosegli čast oltarja, kot o tistih, za katere zaenkrat ve le Gospod’.

Papež je spregovoril tudi o današnjem prazniku vseh vernih rajnih in vernike prosil, naj tudi ta liturgični spomin obhajajo v pristnem krščanskem duhu, torej v luči velikonočne skrivnosti.

Sveti oče je pojasnil, da je Jezus umrl in zopet vstal ter s tem odprl vrata v Očetovo hišo, v kraljestvo življenja in miru: ‘Tisti, ki hodijo za Jezusom v tem življenju, so dobrodošli povsod, kjer je Jezus že stopal. Ko torej obiskujemo pokopališča, se spomnimo, da so tam, v grobovih in grobnicah, le posmrtni ostanki naših dragih, ki pričakujejo vstajenje ob koncu časov.’

Papež je svoj nagovor zaključil z besedami, da verne rajne najbolje in najpravilneje počastimo tako, da jim izkazujemo dejanja vere, upanja in ljubezni ter da zanje molimo. V evharistični daritvi se lahko zavzamemo za njihovo odrešenje v večnosti, ko pričakujemo ponovno snidenje z njimi v Ljubezni, ki nas je ustvarila in odrešila.

Po molitvi angelovega češčenja se je papež spomnil desete obletnice podpisa skupne izjave med Svetovno luteransko zvezo in katoliško Cerkvijo. S tem dokumentom so po besedah svetega očeta luteranci in katoličani ponovno našli skupne točke glede nauka o opravičenju, resnice, ki jo izpoveduje evangelij in ki je temelj življenja vsakega kristjana.

Ta obletnica, je pojasnil sveti oče, je priložnost za vse, da se spominjamo resnice o opravičenju človeka, ki smo ji priča tako katoličani kot luteranci v ekumenskih praznovanjih, ter da si še naprej prizadevamo poiskati čim več skupnih točk za ekumenski dialog.

Ob zaključku je papež Benedikt XVI. izrazil upanje, da bi ta pomembna obletnica pomagala združiti poti k popolni enotnosti vseh Jezusovih učencev.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh