Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nič več dečkov in deklic?

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 05. 09. 2018 / 09:44
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 05.09.2018 / 13:38
Ustavi predvajanje Nalaganje

Nič več dečkov in deklic?

Oddaja britanskega BBC-ja o spolno nevtralni vzgoji je bila že ob napovedi deležna ostrih kritik.

Britanska televizijska postaja BBC2 je v letošnjem juliju predvajala dvodelni dokumentarni film z naslovom »No More Boys and Girls: Can Our Kids Go Gender Free?« (»Nič več dečkov in deklic: ali lahko naši otroci živijo kot spolno nevtralni ljudje?«). Oddaja je bila deležna ostrih kritik, ker naj bi BBC vprašanje ideologije spolov obravnaval povsem nekritično.

Predstavitveni posnetek oddaje je bil objavljen tudi na družbenih omrežjih, prikazuje pa dečka in deklico, oblečena v oblačila nasprotnega spola. Z njima se igra več odraslih oseb, ki pa ne vedo, da je »Edward« v resnici Sophie in da se za »Marnie« skriva deček po imenu Oliver.

Odrasli izbirajo lutke in plišaste živali za otroka, ki je po njihovem deklica, ter robote in avtomobile za »Edwarda«. Povezovalec oddaje nato predstavi trditev, da so deklice zaradi »stereotipnih« igrač zapostavljene. Moški naj bi obvladovali poklice, v katerih pomembno vlogo igrajo matematika, prostorska zaznava in telesno samozaupanje, kar naj bi krepili z »moškimi« igračami. Igre, ki spodbujajo prostorsko zaznavo, lahko možgane spremenijo v treh mesecih, slišimo v video posnetku.

Odraslim se zdi njihovo »stereotipno« vedenje očitno neprijetno, kot priznajo kasneje. Toda film potrdi začetne domneve odraslih: Sophie in Oliver pokažeta malo zanimanja za igrače, namenjene »Edwardu« in »Marnie«.

Nekdanji transspolnik, ki danes pomaga ljudem z zmedeno spolno istovetnostjo, v oddaji predstavljenih tez ne podpira. Po njegovem mnenju noben otrok ne bi smel biti izpostavljen tovrstni »indoktrinaciji«. Zadnjih petdeset let je pokazalo, da ideologija spolov vodi v »strah, depresijo in številne samomore«.

Nicole Russel, mati dveh dečkov in deklice, opozarja na raziskavo iz novembra 2017, ki kljub različnim testnim metodam kaže visoko stalnico pri izbiri igrač, značilnih za določen spol. Pri svojih otrocih opaža podobno, čeprav je bilo v hiši vedno dovolj igrač tako za dečke kot za deklice.

Vir: kath.net
Foto: splet

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Nilski dragulj
Proza
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh