Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ni še konec boja za upokojenske pravice – danes 12. protestni shod

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 31. 05. 2024 / 12:47
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 31.05.2024 / 12:55
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ni še konec boja za upokojenske pravice – danes 12. protestni shod
Pavel Rupar poziva udeležence, »da na protestu kulturno in dostojanstveno zahtevamo in dosežemo od vladajočih poštene in pravične pokojnine«. FOTO: Tatjana Splichal

Ni še konec boja za upokojenske pravice – danes 12. protestni shod

Slovenski upokojenke in upokojenci se ne dajo. Ker njihov glas ni slišan, vlada pa sprejema zakone v njihovo škodo, bodo zadnji majski dan, v petek, 31. maja 2024, ob 15. uri na tradicionalnem prizorišču na ljubljanskem Trgu republike izpeljali že 12. veliki vseslovenski protestni shod.

Kot upokojenke, upokojence in vse, ki jim je mar zanje, vabi pobudnik shodov, predsednik stranke Glas upokojencev Slovenije Pavel Rupar, naj s seboj prinesejo zastave, harmonike in druga glasbila, piščalke, zlasti pa dobro voljo in trdno odločenost, »da na protestu kulturno in dostojanstveno zahtevamo in dosežemo od vladajočih poštene in pravične pokojnine«.

V novih prostorih

Današnji veliki protest bo v vsakem vremenu (le program bo na ta račun nekoliko skrajšan – do 16.30), pred tem pa je Rupar s sodelavci povabil udeležence še na ogled njihovih novih prostorov na Prešernovi 5, v neposredni bližini Trga republike in nasproti predsedniške palače in vlade, ki so jih tudi uradno predstavili minuli ponedeljek.

Ostro proti sprejetju zakona o sobodajalstvu

V Ljudski iniciativi Glas upokojencev Slovenije in Inštitutu 1. oktober ostro nasprotujejo sprejetju novega zakona o sobodajalstvu, saj da je povsem neživljenjski, omejevanje največje možne oddaje na 30 dni letno pa da je popoln nesmisel. Po njihovih podatkih si v Sloveniji okrog 30.000 upokojencev na ta račun, zaradi slabih pokojnin, vsaj malo popravlja svoje finančno stanje, sprejetje takega zakona pa bi jih pahnilo v še večjo zagato.


Zakon o dolgotrajni oskrbi je popoln polom

Tudi Zakon o dolgotrajni oskrbi se je po Ruparjevih besedah izkazal za popoln polom, saj ne deluje povsem nič. »Finančni načrt je nedodelan, ni razvidno, kje vse bodo črpali denarna sredstva za zakonske določbe. Veliko tveganje je, da vsi pomoči potrebni ne bi mogli priti do oskrbe, za katero plačujejo,« je opozoril Pavel Rupar.

Vlada brez načrta

Pri tem je še posvaril, da delovne sile ni, zdajšnji zaposleni v domovih za starejše občane in drugih ustanovah pa so preslabo plačani in večinoma delajo na minimalni plači. Po njegovem vlada nima nobenega načrta, kako bi to uredila, kar je slabo in neodgovorno, »usposobiti ne zna niti osnovne programske opreme, da bi zadeva delovala, kot je predvideno v vladnem načrtu«.

Poziv k neplačevanju prispevka

V ljudski iniciativi in inštitutu zato nasprotujejo plačevanju 1-odstotnega prispevka upokojencev za zakon, kajti »namesto da bi upokojencem olajšali finančno stisko, jih še bolj obremenjujejo«. Hkrati v Inštitutu 1. oktober pozivajo k neplačevanju RTV-prispevka, »kajti le tako bomo dosegli, da se bo 'javna hiša obnašala objektivno, nepristransko in v službi naroda«.

Protestno kurjenje položnic

Nekaj skupin upokojencev iz Štajerske tako že pol ure pred začetkom 12. vseslovenskega protestnega shoda, torej ob 14.30, v ta namen pripravlja tudi protest pred stavbo RTV Slovenija. Pozivajo vse, ki se jim bodo pridružili, naj s seboj prinesejo položnice za RTV-prispevek, ki jih bodo protestno zakurili. Pol ure pozneje se bo uradni del shoda začel, kot običajno, na Trgu republike.

Nalaganje
Nazaj na vrh