Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Ni bilo lahko, a bilo nam je lepo«

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 19. 06. 2019 / 13:02
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 20.06.2019 / 06:23
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Ni bilo lahko, a bilo nam je lepo«

»Ni bilo lahko, a bilo nam je lepo«

V sredo, 19. junija, popoldne je bila v stolni cerkvi sv. Nikolaja v Ljubljani maša za domovino.

V sredo, 19. junija, popoldne je bila v stolni cerkvi sv. Nikolaja v Ljubljani maša za domovino ob državnem prazniku dneva državnosti, ki jo je ob somaševanju nekaterih drugih slovenskih škofov (Petra Štumpfa, Antona Stresa, Franca Šuštarja in Andreja Glavana) daroval ljubljanski nadškof metropolit in predsednik Slovenske škofovske konference Stanislav Zore. Na njegovo povabilo, kot je dejal sam, je v pridigi zbrane ob 100. obletnici priključitve prekmurskih Slovencev k matični domovini, nagovoril murskosoboški škof Peter Štumpf, ki je v pridigi tudi na kratko predstavil zgodovino Prekmurja.



Zahvala za uspešen proces osamosvojitve

»Praznovanje Dneva državnosti Republike Slovenije nas vsako leto v spominu poveže z osamosvojitveni dogodki. Takrat nam ni bilo lahko, a bilo nam je lepo. Lahko nam ni bilo, ker je bila vojna in so bile žrtve. Lepo nam je bilo, ker smo čutili drug drugega kot brata in sestro – bili smo ena lepa, zanosna, a preprosta slovenska družina, ki ni več skrivala svojih hrepenenj po lastni državi. Katoličani smo osamosvojitev Slovenije z vsemi srci podpirali ter pri njej aktivno sodelovali. Ob tem ne moremo mimo vseh pozivov, ki jih je zlasti nadškof Alojzij Šuštar namenil ustavitvi napada tedanje jugoslovanske vojske na Slovenijo ter kasneje mednarodnemu priznanju naše države. Bogu smo hvaležni, da je proces osamosvojitve naše države uspel in da smo Slovenci uresničili svoje tisočletne sanje.«



Katoličani v Sloveniji uživamo versko svobodo

Zahvalil se je za to, da katoličani v samostojni Sloveniji uživamo relativno versko svobodo in za ves prispevek, ki ga država namenja za splošno koristne dejavnosti. Zaželel pa si je, da bi po letu 2003, ko je bil sprejet sporazum med Svetim sedežem in Republiko Slovenijo, ki ureja pravna vprašanja, sklenili nove delne sporazume za vsa druga vprašanja, npr. glede katoliških šol, ohranjanja kulturne dediščine, duhovne oskrbe v bolnicah, domovih za starejše občane in zaporih.



Po kratki predstavitvi prekmurske zgodovine je škof Štumpf zbrane povabil na osrednje praznovanje častitljive obletnice, ki bo 17. avgusta v Beltincih.

Pri zahvalni maši za domovino ob dnevu državnosti so bili tudi predstavniki družbenega, političnega, kulturnega in gospodarskega življenja, družbeno-političnega življenja in diplomatskega zbora. Maše so se tako udeležili tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, predsednik vlade Marjan Šarec, minister za zunanje zadeve Miro Cerar, predsedniki sodišč, predstavniki Evangeličanske in pravoslavne cerkve ter Islamske skupnosti v Sloveniji, izbrani gostje in nekateri veleposlaniki v Republiki Sloveniji.



Pri bogoslužju so poleg Vojaškega vikariata pri SV in Zbora Slovenske filharmonije sodelovali tudi predstavniki Enote za protokol ter kvintet trobil orkestra Slovenske vojske.

Kupi v trgovini

Novo
Neoprostljivo
Zgodovina
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh