Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Neporočenost duhovnikov in premoženje

Za vas piše:
Peter Štumpf
Objava: 22. 07. 2022 / 00:16
Oznake: Cerkev, Duhovnik, Škof
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 22.07.2022 / 00:42
Neporočenost duhovnikov in premoženje
Murskosoboški škof dr. Peter Štumpf. FOTO: Ivo Žajdela

Neporočenost duhovnikov in premoženje

Spoštovani, kako naj komentiram provokativno trditev znanca, da se duhovniki ne poročajo z namenom, da bi čim več denarja in nepremičnin ostalo v lasti Vatikana? (Andrej)

Vatikan nima finančno in nepremičninsko od neporočenosti duhovnikov nič haska. Kvečjemu bi takšno korist lahko imele župnije, na katerih duhovniki delujejo. Ni malo duhovnikov, predvsem na revnejših župnijah, ki osebno premoženje, ki ga pridobivajo z darovi vernikov ali pa s cerkveno predpisanimi tarifami za nekatere pastoralne dejavnosti, vlagajo v župnije. Tako ostajajo prostovoljni 'oškodovanci', samo da bi njihove župnije lahko živele.

Do osebnega premoženja duhovnikov nimata pravice ne škof in ne Vatikan. Duhovniki so državljani kot vsi drugi in zato tudi za njihovo osebno premoženje veljajo civilnopravna določila. Škof lahko samo opozori duhovnika, če z osebnim premoženjem pohujšuje vernike, ne more pa mu ga odvzeti. Seveda pa duhovniki tudi z načinom upravljanja z osebnim in cerkvenim premoženjem pred ljudmi pričujejo, ali sledijo Kristusu ali pa ne.

Škof ali od njega pooblaščeni mora redno vizitirati župnije in druge cerkvene ustanove ter preverjati pravi...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh