Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nemški luterani pri papežu

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 04. 06. 2018 / 12:45
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 04.06.2018 / 12:54
Ustavi predvajanje Nalaganje

Nemški luterani pri papežu

Frančišek evangeljski luteranski Cerkvi: Duh ljubezni usmerja na pot ljubezni.

Papež Frančišek je danes sprejel delegacijo nemške evangeljske luteranske Cerkve. V nagovoru je izpostavil, da smo tako katoličani kot luterani poklicani k medsebojni ljubezni, spomnil je na ekumenizem krvi in spodbudil k potrpežljivi skupni hoji.

Sveti oče se je posebej zahvalil škofu Ulrichu za besede, ki »pričujejo o njegovi ekumenski zavzetosti«, pozdravil pa je tudi predstavnike nemškega odbora Svetovne luteranske zveze in Združene evangeljsko-luteranske Cerkve v Nemčiji. Spomnil je na trenutke, ki so jih skupaj preživeli med spominskim slavjem ob obletnici reformacije, 31. oktobra 2016, v Lundu na Švedskem, da bi »v duhu bratskega občestva zaznamovali to, kar bi zaradi ran preteklosti lahko povzročilo polemike in sovraštvo«. Hvaležni Bogu so lahko ugotovili, da je petsto let zgodovine, včasih zelo boleče, ko so si bili nasprotni in pogosto v sporu, v zadnjih petdesetih letih pustilo prostor za naraščajoče občestvo. Zahvaljujoč delovanju Duha je bilo mogoče na obeh straneh preseči stare predsodke, v prihodnosti pa obe strani upata na popolno preseganje nasprotij, seveda z Božjo pomočjo.

Duh ljubezni usmerja na pot ljubezni

Skupna spominska slovesnost ob obletnici reformacije je po Frančiškovih besedah potrdila, da bo »ekumenizem še naprej zaznamoval našo pot«. Ta vedno bolj postaja nujnost in želja, kar kažejo različne skupne molitve in mnoga ekumenska srečanja po svetu v zadnjem letu dni. Molitev je nujno potrebna, ker nam tako poti ne kažejo človeški načrti, ampak Sveti Duh, ki edini odpira pot in razsvetljuje korake. Kot kristjani, katoličani in luterani, smo poklicani, da se ljubimo med seboj, kajti bili smo prerojeni po Božji besedi, ki je živa in večna, je dejal papež in nato izpostavil še »ekumenizem krvi«: kot je dejal, je trpljenje mnogih bratov, ki so zatirani zaradi vere v Jezusa, resno povabilo, da dosegamo vedno bolj konkretno in vidno enost.

Moramo hoditi, iti dalje

Frančišek je spodbudil k medsebojnemu podpiranju na poti tudi preko nadaljevanja teološkega dialoga. Noben ekumenski dialog ne more napredovati, če se ne premikamo, je pojasnil. Potrpežljivo moramo hoditi skupaj, pod Božjim pogledom, saj nekatere teme, kot so Cerkev, evharistija in cerkvene službe, zahtevajo natančen in skupen premislek. Ekumenizem ne sme biti eliten, ampak mora vključevati čim več bratov in sester v veri, da bodo tako rasli kot skupnost učencev, ki moli, ljubi in oznanja.

Vir: Vatican News / RV
Foto: splet / Wikipedia

Kupi v trgovini

Novo
Preljubo veselje
Note iz Cerkvenega glasbenika
25,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh