Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nemški katoliški duhovniki povabljeni k praznovanju petstoletnice reformacije

Objava: 07. 11. 2012 / 07:27
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Nemški katoliški duhovniki povabljeni k praznovanju petstoletnice reformacije

Katoliški škofje v Nemčiji še razmišljajo o ustreznem odzivu na vabilo, naj se pridružijo slovesnostim v letu 2017.

Ne zgodi se prav pogosto, da je človek na praznovanje povabljen pet let pred dejanskim dogodkom, še redkeje pa se že toliko časa prej ubada s podrobnostmi takšnega vabila. V tem položaju se je zdaj znašla nemška katoliška Cerkev. Katoliški škofje v Nemčiji namreč razmišljajo o ustreznem odzivu na vabilo, naj se pridružijo slovesnostim ob praznovanju petstoletnice reformacije v letu 2017. Škof Gerhard Feige iz Magdeburga, vodja ekumenskega odbora pri Nemški škofovski konferenci, je izpostavil, da bo petstota obletnica reformacije obeležila tragično razdelitev znotraj krščanstva, katoličanom pa se to ne zdi ‘ustrezen razlog za veselo praznovanje’.

Katoliška udeležba na praznovanju visoke obletnice po besedah škofa Feigeja sicer ‘sama po sebi ni izključena, odvisna pa je od značaja prireditev, ki jih v protestantskih Cerkvah načrtujejo’. Protestanti so katoličane povabili, naj se njihovim slavjem pridružijo, kar naj bi bilo znamenje dobrih odnosov med obema krščanskima Cerkvama v Nemčiji. Tudi po petih stoletjih pa nekateri pripadniki katoliške Cerkve še vedno z žalostjo v srcu pomislijo na razkol, ki je razdelil zahodno krščanstvo in ki je povzročil tolikšno prelivanje krvi.

Po Nemčiji se že sedaj vrstijo spominska bogoslužja, koncerti in konference v pripravi na veliko slavje leta 2017. Prirejajo tudi številne kulturne dogodke, kot je denimo razstava osemstotih plastičnih kipov Martina Luthra, ki so leta 2010 zapolnili osrednji trg v Wittenbergu.

Ob tej mešanici verskih, kulturnih in komercialnih dejavnosti se škof Feige sprašuje, kam so katoličani dejansko povabljeni. “Številne pobude in načrti so gotovo upravičeni, težko pa je ugotoviti, v kakšni luči se odvijajo priprave na slovesnosti leta 2017”, je škof zapisal v svojih ‘Desetih katoliških tezah’ in izrazil željo, da bi protestanti malce jasneje izpostavili osrednje točke svojega praznovanja.

Sodelovanje med katoličani in protestanti je v Nemčiji vprašanje javnega značaja, saj sta obe Cerkvi primerljive velikosti in na podoben način dejavni v javnem življenju. Obe vodita številne šole in socialne ustanove. Izredno pogosti so tudi ‘mešani’ zakoni. Ugledni nemški politiki tako iz leve kot tudi iz desne politične opcije so nedavno objavili manifest, v katerem so izrazili zahtevo po večjem napredku v preseganju razlik med obema Cerkvama.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Preljubo veselje
Note iz Cerkvenega glasbenika
25,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh