Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nemčija prepovedala delovanje Islamskega središča v Hamburgu

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 25. 07. 2024 / 10:20
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 25.07.2024 / 11:57
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nemčija prepovedala delovanje Islamskega središča v Hamburgu
Znamenita modra mošeja v Hamburgu. FOTO: Staro1/Wikipedia

Nemčija prepovedala delovanje Islamskega središča v Hamburgu

Nemško ministrstvo za notranje zadeve je včeraj izreklo prepoved delovanja Islamskega središča v Hamburgu in z njim povezanih organizacij, ki so tesno povezane z Iranom.

Kot je po navedbah vatikanskih medijev pojasnila nemška notranja ministrica Nancy Faeser (SPD), omenjeno središče v Nemčiji širi islamistično in totalitarno ideologijo: »Ta islamistična ideologija je usmerjena proti človekovemu dostojanstvu, pravicam žensk, neodvisnemu sodstvu in naši demokratični državi.« Po vsej državi so včeraj opravili tudi večje število racij.

Sredi novembra 2023 so v sedmih zveznih deželah že izvedli podobne racije, med katerimi je bilo zaseženo obsežno dokazno gradivo.

Od srede zjutraj so izvajali preiskave v 53 nepremičninah v več zveznih deželah, med drugim v Hamburgu, Severnem Porenju-Vestfaliji, Berlinu in na Bavarskem. Kot je poročala agencija AP, so v Hamburgu temeljito preiskali znamenito mošejo Imama Alija, ki jo zaradi modrih ploščic imenujejo »modra mošeja«. Sredi novembra 2023 so v sedmih zveznih deželah že izvedli podobne racije, med katerimi je bilo zaseženo obsežno dokazno gradivo. Ministrica Faeserjeva je dejala, da so dokazi, zbrani v preiskavi, »potrdili resne sume do te mere, da smo danes odredili prepoved delovanja«.

Nemški policisti pred modro mošejo v Hamburgu. FOTO: Vatican Media

Po besedah Faeserjeve Islamsko središče v Hamburgu, ki je že dlje časa pod drobnogledom nemških oblasti, podpira teroriste iz stranke Hezbolah in širi nasilni antisemitizem. Šiitska islamistična organizacija izvira iz Libanona, omenjeni center pa velja za pomembno propagandno središče iranskega režima in eno najpomembnejših šiitskih mrež v Evropi. Leta 1953 so ga ustanovili iranski izseljenci. Od leta 1993 ga opazuje hamburški urad za zaščito ustave in ga uvršča v kategorijo islamističnih organizacij. Notranja ministrica je še poudarila: »Ne ukrepamo proti posamezni religiji. Naša prepoved ne velja za mirno udejanjanje šiitske vere in prepričanj.« 

Z nemškega notranjega ministrstva so sporočili, da bodo zaradi prepovedi zaprte štiri šiitske mošeje v državi, ob tem pa poudarjajo, da ukrepi niso usmerjeni proti religiji.

Z nemškega notranjega ministrstva so sporočili, da bodo zaradi prepovedi zaprte štiri šiitske mošeje v državi. Poleg tega je bilo zaplenjeno premoženje Islamskega središča v Hamburgu. Po podatkih ministrstva, ki poudarja, da ukrepi niso usmerjeni proti religiji, v Nemčiji deluje okoli 150 do 200 šiitskih skupnosti.

Predstavniki Islamskega središča v Hamburgu so lansko jesen izjavili, da »obsojajo sleherno obliko nasilja in skrajništva ter da so se vedno zavzemali za mir, strpnost in medverski dialog«. Tudi z notranjega ministrstva so potrdili, da se skupina sicer trudi predstavljati kot strpna in povsem verska organizacija brez političnih povezav ali političnih ciljev, vendar so »preiskave nedvomno potrdile, da dejavnosti Islamskega središča v Hamburgu niso zgolj verske narave«. Po navedbah ministrstva so »namen in dejavnosti skupine v nasprotju z nemško ustavno ureditvijo«.

Odziv Irana

Na včerajšnje preiskave v Nemčiji se je odzvalo iransko zunanje ministrstvo in nemškega veleposlanika v Teheranu nemudoma poklicalo na zagovor. Po podatkih zunanjega ministrstva v Berlinu so se pristojni srečali tudi z iranskim veleposlanikom v Berlinu.

Nalaganje
Nazaj na vrh