Nekdanja dijakinja mariborske škofijske gimnazije Klara Šmigoc druga v finalu letošnjega Masterchefa
Nekdanja dijakinja mariborske škofijske gimnazije Klara Šmigoc druga v finalu letošnjega Masterchefa
Klara Šmigoc je diplomantka Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem Maribor, ki prihaja iz Rogoze. Zelo rada ustvarja in se preizkuša v slaščicah. Po koncu tekmovanja se vidi v dobri slaščičarni ali restavraciji, saj si želi odpreti lastno slaščičarno z monoporcijskimi torticami. Zanjo je v finalu še zlasti stiskal pesti bratec Teo.
Klaro so vseskozi budno spremljali na Škofijski gimnaziji Antona Martina Slomška Maribor, kjer je nabirala znanje kot dijakinja. Profesorica nemščine Manica Medved o Klari govori z izbranimi besedami: »Ponosni smo nanjo. Ta uspeh ni slučajen. Kot dijakinja je bila Klara pozitivno naravnana. Izzivov se ni bala, lotevala pa se jih je premišljeno in z optimizmom. V razredu je znala prevzemati pobude. Nikoli ni vrgla puške v koruzo, tudi ko je bilo težko. Je (bila) trmasta in edinstvena. Med šolanjem pri nas je neštetokrat poskrbela tudi za svojega mlajšega bratca. V prihodnje ji želim, da ostane nasmejana, pokončna in pozitivna ženska, ki uresničuje zadane cilje. Viel Erfolg!« (veliko uspeha op. a).
Klara je po končnem razpletu na družbenem omrežju Facebook med drugim zapisala: »Tekmovanje mi je dalo ogromno kuharskega znanja in osebnostne rasti, kako se v najtežjih trenutkih pobrati in sprejeti slabe komentarje z dvignjeno glavo in pozitivo.«
Na koncu tri točke razlike
Finalista desete sezone sta morala v končnem dvoboju pokazati veliko kulinaričnega znanja. Po predjedi in glavni jedi sta morala sodniško trojico prepričati še v pripravi sladice. V prvem finalnem večeru si je Luka s predjedjo in glavno jedjo pred Klaro nabral sedem točk prednosti. V drugem finalnem večeru pa je na svoj račun prišla Klara, ki je pripravila čokoladno-vaniljev mousse z jagodnim oblivom, kokosov biskvit in drobljenec, prah bele čokolade, rabarbarin sorbet in jagodni kaviar. Za presenečenje pa je poskrbel bonbon iz bele čokolade, polnjen z jagodo, ličijem in rožno vodo.
Klara je za sladico prejela vse možne točke (30), tako da je v skupnem seštevku za Luko zaostala za tri točke. Ta je skupaj prejel 81, Klara pa 78 točk. Zmagovalec desete sezone Masterchef Slovenija 2024 je poleg pokala prejel še 50 tisoč evrov.