Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nekaj nasvetov za doživet dan molitve za stvarstvo

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 01. 09. 2016 / 09:00
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:31
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nekaj nasvetov za doživet dan molitve za stvarstvo

Nekaj nasvetov za doživet dan molitve za stvarstvo

Bog nam je podaril naš čudoviti svet in nas prosil, naj ga skrbno varujemo.
Danes obhajamo svetovni dan molitve za stvarstvo, ki ga je papež Frančišek lansko leto oznanil tudi v katoliški Cerkvi. Pravoslavni svet ta dan obhaja že od leta 1989. Sveti oče bo nocoj v baziliki sv. Petra vodil slovesne večernice, v Vatikanu pa bodo predstavili njegovo poslanico.

Dneva molitve za stvarstvo so se spomnili tudi na katoliškem spletnem portalu Aleteia, kjer njihov pisec Philip Kosloski ponuja nekaj nasvetov, kako kar najbolje doživeti ta dan. V malce prirejeni obliki za slovenske bralce jih predstavljamo tudi na naši spletni strani.

Kdaj ste se nazadnje čudili lepoti stvarstva?

To vprašanje bi si morali 1. septembra, ko obhajamo svetovni dan molitve za stvarstvo, postaviti vsi kristjani. K obhajanju tega dne je minulo nedeljo v nagovoru med molitvijo angelovega češčenja spomnil tudi papež Frančišek.

Naš smisel za občudovanje stvarstva močno vpliva na to, kakšen pogled imamo na svet okoli nas in ali smo nad našo naravo navdušeni, ali nas spravlja v slabo voljo. Žal smo se v zadnjih dvesto letih odločili, da bomo zanemarili naš osnovni poklic varovanja Zemlje, ker smo na stvarstvo gledali kot na oviro, namesto da bi občudovali njegovo lepoto.

Ustvarjeni svet »je v napoto« sodobnemu ugodju in ga je potrebno »podrediti«. Rezultat tega je urbanistično načrtovanje, ki povsem uničuje krajevno okolje in tlakuje pot za umetno pokrajino, ki ji je odvzeto vse naravno življenje.

Tak pogled tudi nerojene otroke označuje kot »breme« namesto »Božji dar«, kar je pripeljalo do popolnega nespoštovanja življenja na vseh razvojnih stopnjah. Očitno smo izgubili sposobnosti čudenja in občudovanja stvarstva, ki bi blažile sodobne želje po napredku.

Kot poskus si zadajte nalogo, da boste v mesecu septembru prebudili ljubezen do »skupnega doma«, tako da si boste vzeli čas za obisk krajev, ki slovijo po svoji naravni lepoti. Ko boste tam, se spomnite, da vam ta čudoviti pogled in razgled podarja Bog in vas obenem prosi, da ga skrbno varujte.

Za lažji začetek je tu nekaj predlogov za dejavnosti, ki bodo v vas znova vžgale iskrico zdravega občudovanja sveta, ki nam ga je podaril Bog.

1 Opazujte zvezde tam, kjer ni umetne osvetljave

Sodeč po nedavnih raziskavah »novi zemljevid nočnega neba širom po svetu kaže, da več kot 80 % kopnega – in 99 % prebivalstva v Združenih državah Amerike in Evropi – živi pod svetlobno tako »onesnaženim« nebom, da je skorajda nemogoče videti mlečno cesto. To pomeni, da običajni posameznik lahko vidi le majhen delež zvezd, ki sijejo na nebu.



Ogled nočnega neba z domačega praga večine ljudi običajno pretirano ne navduši. Vse, kar lahko vidijo, je rumenkasta svetloba, zaradi katere je večina zvezd komajda vidnih.

Zato se zvečer odpravite na bližnji hrib, kjer ni umetne osvetljave in doživeli boste nočno nebo, ki si ga lahko predstavljate le v sanjah.

2 Obiščite mestni park

Vsa večja mesta imajo svoje parke, nekatera bolj, druga manj urejene. Sprehodite se skozi domači park in razmislite, ali bi lahko na kakršen koli način pomagali izboljšati podobo svojega mesta.



3 Obiščite narodni/naravni park

V Sloveniji je veliko neokrnjene naravne lepote. Goričko, Logarska dolina, Strunjan, Triglavski narodni park, Sečoveljske soline, Ljubljansko barje, Velika planina, reka Kolpa, kočevski gozdovi in pragozdovi, če jih naštejemo le nekaj. Izbira je vaša.



4 Začnite pisati »dnevnik narave«

Zdrava dejavnost, ki bo pripomogla k vašemu splošnemu čudenju nad naravnim svetom, je pisanje dnevnika, v katerega zabeležite (zapišete in narišete) vse, kar vidite lepega v naravi. To vam bo pomagalo, da boste opazili najmanjše podrobnosti sveta, ki ga je ustvaril Bog, in spoznali raznolikost naravnega okolja.



5 Oglejte si film »In the Womb« (V maternici), ki ga je posnel National Geographic

Na koncu pa se znova navdušite nad čudežem človeškega življenja. National Geographic je posnel izvrsten dokumentarni film z naslovom »In the Womb« (V maternici), ki z najnovejšo tehnologijo spremlja razvoj otroka od spočetja do rojstva.



Ko si ga boste ogledali, boste spoznali, da nas Bog resnično »stke v materinem telesu« (Ps 139,13).

Vir: www.aleteia.org
Foto: arhiv Družine

Kupi v trgovini

Novo
Stvari, ki bi jih želel vedeti pred poroko
Medosebni odnosi
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh