Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nedelja svetniških kandidatov

Igor Luzar
Za vas piše:
Igor Luzar
Objava: 22. 08. 2024 / 14:13
Oznake: Duhovnost, Svetniki
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 22.08.2024 / 14:20
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nedelja svetniških kandidatov
Svetniški kandidati ljubljanske nadškofije. FOTO: Tatjana Splichal

Nedelja svetniških kandidatov

Zvezde za večnost

Za varno plovbo potrebujemo navigacijo. Včasih so se mornarji ravnali po zvezdah. Današnje sodobne navigacijske naprave omogočajo še tako velikim ladjam, da lahko mirno in varno pljujejo ob obali. Kljub temu pa so ob obali ostali svetilniki, da s svojo svetlobo omogočajo varno plovbo.

Tudi v duhovnem življenju potrebujemo marsikaj, da se izognemo čerem, ki bi lahko poškodovale naš čolnič življenja. To so predvsem zakramenti, globoko molitveno življenje, dobra dela. V veliko duhovno pomoč pa so nam tudi duhovni »svetilniki«, svetniki in blaženi. »Ti, ki so mnoge pripeljali do pravičnosti, pa bodo kakor zvezde za vso večnost« (Dan 12, 3). Prav svetniki in blaženi so take zvezde za večnost. Papež Benedikt XVI. je v svojem učenju vabil kristjane k iskanju Božje iskre v svetnikih, ko pravi: »Jezusova luč se zrcali v svetnikih in izžareva iz njih. Vendar ›svetniki‹ niso samo tisti, ki so že kanonizirani. Skriti svetniki živijo v vseh časih; v občestvu z Jezusom prejmejo žarek njegovega sijaja, konkretno in resnično izkušnjo Boga.« Tudi papež Frančišek podobno navdušuje k iskanju svetosti pri »sosednjih vratih«.

Tudi v duhovnem življenju potrebujemo marsikaj, da se izognemo čerem, ki bi lahko poškodovale naš čolnič življenja ... V veliko duhovno pomoč pa so nam tudi duhovni »svetilniki«, svetniki in blaženi.

Nedelja svetniških kandidatov je spodbuda in priložnost, da poiščemo in prebudimo to iskro Božjega ognja svetosti v nas, da naš sekularizirani čas in prostor zopet bolj zahrepeni po svetosti. Cerkev v Sloveniji ima številne može in žene, posvečene osebe in laike, ki so svetost živeli v takšni meri, da so vredni, da dosežejo čast oltarja.

V svojih življenjskih stiskah in preizkušnjah se jim v molitvi pogosto priporočajmo, da bi bili uslišani. To je potem njihova gotova pot do časti oltarja. Kajti tam, kjer je čudež na obzorju, tam je gotovo »Božji prst«, kakor se je slikovito izrazil papež Frančišek.

Kakšne svetniške like danes potrebuje Cerkev?

»Sploh ne gre za ›izbor‹ postopka, ampak za to, da na ustrezen način izpostavimo tisto, kar je sporočilo, provokacija za sedanjost, ki izhaja iz zgodovine svetosti,« je zapisal prefekt Dikasterija za svetnike kardinal Semeraro.

Kakšne svetniške like danes potrebuje Cerkev?

Naj tudi naša krajevna Cerkev s svetniškimi kandidati pokaže domovini in širše, da je svetost živo prisotna tudi v našem narodu.

Igor Luzar,
je postulator za kanonizacijo bl. Alojzija Grozdeta.

Članek je bil najprej objavljen v reviji Magnificat št. 09/2024. Spremljajte spodbudne misli iz Magnificata na Facebook profilu @verujem.

Kupi v trgovini

Magnificat
5,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh