Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ne računalniki, bodo »digitalno« ministrico odnesle modre luči?

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 26. 09. 2024 / 13:37
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 26.09.2024 / 14:09
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ne računalniki, bodo »digitalno« ministrico odnesle modre luči?
Ministrica za digitalno preobrazbo dr. Emilija Stojmenova Duh bo še eno afero, ki si jo je nakopala za vrat, težko politično preživela. FOTO: Katja Kodba/STA

Ne računalniki, bodo »digitalno« ministrico odnesle modre luči?

Ministrico za digitalno preobrazbo dr. Emilijo Stojmenovo Duh jutri, v petek, 27. septembra, čaka že druga interpelacija, tokrat zaradi lanskega 6,5 milijona evrov težkega spornega nakupa 13.000 prenosnih računalnikov. Tik pred interpelacijo pa je na ministrico priletel še en hud očitek.

Po včerajšnjem poročanju portala N1 je bila namreč ministrica vpletena v prometni prekršek v tujini. Na službenem vozilu je namreč konec maja v Avstriji, kjer to nikakor ni dovoljeno, med vožnjo proti dunajskemu letališču (bila je na službeni pot v Ženevo) uporabila modre luči, pozneje pa želela doseči, da avstrijski organi ne bi končali prekrškovnega postopka zaradi prehitre vožnje na avtocesti. Kot razlog je ministrstvo navedlo, da je zaradi avtocestnega zastoja službeno vozilo obtičalo v koloni, ministrici pa naj bi grozilo, da bo zamudila let.

Ministričin odziv

Ob prihodu na današnjo sejo vlade je ministrica dejala, da se v povezavi z njeno novo afero pojavlja mnogo neresnic na čelu s tem, da je od voznika zahtevala prižig modrih luči. »Tega od voznika nisem nikoli zahtevala ne doma ne v tujini,« se je zaklinjala in dodala, da so tudi zaposleni na ministrstvu vselej ravnali skladno z navodili pristojnih organov. Ni pa odgovorila na novinarska vprašanja, ali bo sestopila z ministrskega stolčka in ali še uživa podporo predsednika vlade dr. Roberta Goloba. Danes popoldne bo skušala na sestanku prepričani in pomiriti poslance »njene« Svobode.

Vzdržani

Sta pa koalicijski partnerici, SD in Levica, napovedali, da bosta na petkovi interpelaciji vzdržani. Podpredsednica Državnega zbora mag. Meira Hot (SD) je na novinarsko vprašanje, ali pričakuje ministričin odstop, prikimala, a dodala, da »bomo pa videli, kaj bo«. Da zgodba o nakupu računalnikov in najnovejša afera kažeta na ministričin odnos, pa je izpostavil vodja Poslanske skupine Levice Matej Tašner Vatovec in potrdil, da ministrice ne bodo dejavno rušili, da pa tudi sami čakajo na izplen popoldanskega sestanka v Svobodi.

KPK: predhodni preizkus

Sporni dogodek so pod lupo vzeli tudi v Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) in, kot so potrdili za STA, tudi že uvedli predhodni preizkus, s katerim bodo preverili morebitne kršitve Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije. Že v sredo se je odzval tudi predsednik KPK Robert Šumi in poudaril, da mora sleherni funkcionar dajati dober zgled svojim zaposlenim in tudi celotni družbi. Po njegovem je narobe, če je ministrica vplivala na uporabo modrih luči, ki je v Avstriji nedovoljena, nesprejemljivo pa, če je vplivala, da se prekrškovni postopek v Avstriji ne izpelje do konca.

Neučinkovito in negospodarno

Kot je znano, je protikorupcijska komisija z zvezi z ministrico za digitalno preobrazbo nedavno zaznala tudi sum kršitve Zakona o javnem naročanju pri nakupu računalnikov. Prav tako iz nedavno objavljenega končnega revizijskega poročila računskega sodišča o realizaciji lanskega proračuna izhaja, da ministrstvo, ki ga vodi dr. Emilija Stojmenova Duh, pri spornem nakupu računalnikov ni ravnalo skladno z načeloma učinkovitosti in gospodarnosti. Ravno zaradi spornega nakupa ministrico jutri čaka že druga interpelacija v natanko pol leta.

Neomajna podpora premierja?

Kot so za STA že včeraj pojasnili iz kabineta predsednika vlade, se bo premier dr. Robert Golob z medijskimi poročili o ministričinem prometnem prekršku v tujini podrobneje seznanil po zaključku obveznosti v New Yorku, povezanih s predsedovanjem Slovenije v Varnostnem svetu Združenih narodov. »Slovenija predsedovanje jemlje z najvišjo stopnjo resnosti in odgovornosti,« so ob tem zapisali v njegovem kabinetu. Z vladne strani so še minuli teden prihajala zagotovila o njegovi podpori ministrice, ki se naj ne bi – po navedbah finančnega ministra Klemna Boštjančiča – nič spremenila.

Čez vse meje dobrega okusa

Opozicija pa je prepričana, da bi morala Emilija Stojmenova Duh odstopiti, če premore vsaj minimalno samokritiko in želi ohraniti integriteto. »Upam, da bo razmislila o očitanih dejanjih in vsaj častno, čeprav pol leta prepozno, zapustila ministrsko mesto,« je komentiral poslanec SDS Rado Gladek, medtem ko se vodja Poslanske skupine NSi Janez Cigler Kralj čudi, zakaj je še govor o tem, da je Stojmenova ministrica: »To je prešlo vse meje dobrega okusa in edina možnost je, da sama spozna, da je šla predaleč.«

Nespoštovanje poslovnika DZ

Že prejšnji teden so v NSi ministrici očitali nespoštovanje poslovnika Državnega zbora, saj na seji Komisije za nadzor javnih financ (KNJF) ni sodelovala niti ona niti kdo drug z ministrstva. Po besedah Ciglerja Kralja se Stojmenova ni udeležila seje komisije, na kateti so kljub odsotnosti poslancev koalicije obravnavali razvpiti nakup 13.000 prenosnikov, čeprav je pred začetkom seje stala pred dvorano, ministrica pa je zanikala, da ni prišla na sejo: »Želela sem razložiti, da imamo že 17.000 vlog, toda seja je bila nesklepčna.«

Brez podpore javnosti

V javnomnenjski raziskavi Mediane za časnik Delo je kar 77,5 % vprašanih prepričanih, da bi morala ministrica za digitalno preobrazbo odstopiti, medtem ko temu nasprotuje zgolj dobrih 13 % vprašanih, slaba desetina pa o tem ni opredeljena. Zanimivo je še, da ima ministrica tako nizko podporo, čeprav se je anketa (pri vzorcu 515 polnoletnih prebivalcev Slovenije) začela že v torek, torej še pred izbruhom novega škandala z modrimi lučmi, nadaljevala pa se je v sredo.

Kandidati za naslednika

Če bo ministrica odstopila, sta poleg najbolj logične in predvidljive kandidatke za njeno naslednico, državne sekretarke na Ministrstvu za digitalno preobrazbo, dr. Aide Kamišalić Latifić, v igri za ministrski stolček po poročanju portala Požareport še dva kandidata: digitalni podjetnik in direktor podjetja Klevio Aleš Špetič in Jure Leben, državni sekretar v kabinetu predsednika vlade za okolje, prostor, podnebje in dialog z nevladnimi organizacijami, nekoč že (za manj kot pol leta) minister za okolje in prostor v vladi Marjana Šarca.

Nalaganje
Nazaj na vrh