Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ne jejte semen marelic ali breskev!

Za vas piše:
Mojca Koman
Objava: 22. 08. 2021 / 00:30
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 18.08.2021 / 11:59
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ne jejte semen marelic ali breskev!
Že dve semeni marelice ali breskve na dan lahko povzročita zastrupitev. FOTO: Pexels.

Ne jejte semen marelic ali breskev!

Katera semena in lupine so strupene ter na kaj velja biti pozoren pri uživanju poletnega sadja in zelenjave?

Vprašanje bralke: 

Ker je poletje na vrhuncu in se veselim poletnih pridelkov z vrta, me zanima, kako je z uživanjem pečk/semen iz paradižnika, kumar, bučk, pravzaprav tudi jabolk, hrušk in celo lubenic. Pri manjših lubenicah semena kar pojem, slišala pa sem, da niso užitne. Zanima me tudi, kako je z lupljenjem paradižnika. Nekateri pravijo, da je lupina strupena.

Odgovarja Mojca Koman, strokovnjakinja za zdravo prehrano: 

Vprašanje je zanimivo in res je, kar nekaj urbanih legend kroži med ljudmi glede tega. Naj vas potolažim, lupina paradižnika ni strupena in naj vas ne skrbi, če jo boste pojedli. Povsem iskreno, mini paradižnik z vrta, ki si ga utrgam mimogrede in takoj pohrustam, je zame najljubši poletni užitek. 

Lupina je lahko trn v peti predvsem pri kuhi; koščki so namreč včasih v juhi ali omaki moteči, k temu so pripomogli tudi številni znani televizijski kuharji, zato mnogi paradižnik olupijo. Če se boste tega lotili, vam svetujem, da to storite kasneje, ko ste paradižnik že skuhali. 

Takrat lupino in semena zgolj precedite preko redkega cedila ali preko pasirke. Pri paradižniku bodite pozorni le na zelene dele nezrelih, kjer je večja količina škodljivega solanina (podobno tudi pri krompirju). Ko ga skuhamo, se ta zmanjša, še več naredimo, če zeleni del zavržemo.

Pozornost velja posvetiti le koščicam v sadju, pravzaprav semenom v koščici, kjer je omenjenega vitamina več. Že dve semeni marelice ali breskve na dan lahko povzročita zastrupitev.

Pri drugih semenih ali pečkah je sicer podobno kot pri paradižnikih, v njih ni nikakršnih strupov in jih zato lahko pojeste, če vas ne motijo. Mene recimo motijo pečke v grozdju, tudi v lubenici, medtem ko jabolčne s slastjo pojem. 

Semena vsebujejo posebna olja, olje grozdnih pečk je denimo celo zelo dragoceno in cenjeno v zdravilne namene. Večina vsebuje tudi redke vitamine, kot so t. i. vitamin B17. Ne potrebujemo ga veliko in potrebam hitro zadostimo že z nekaj peškami na mesec. 

Peške in semena so tudi vir netopnih vlaknin, s čimer vplivamo na dobro prebavo. Lupine paradižnika in tudi bučk, jajčevcev pa so vir topnih vlaknin, zato te zelenjave ne lupimo v zdravi prehrani.


Prispevek je bil najprej objavljen v tedniku Naša družina (34/2021). 

Nalaganje
Nazaj na vrh