Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ne gre le za naivnost

Za vas piše:
Luka Mavrič
Objava: 18. 06. 2024 / 11:48
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 18.06.2024 / 12:00
Ne gre le za naivnost
Luka Mavrič. FOTO: Tatjana Splichal

Ne gre le za naivnost

Politični analitiki v dneh po evropskih volitvah in referendumskih glasovanjih dajejo ocene, kaj ti rezultati pomenijo za vladno koalicijo, kaj za opozicijo in kam se zdaj nagibajo evropski in slovenski volivci.

Bolj kot politična analiza me osebno vznemirja vprašanje, kaj te volitve povedo o naši duhovni klimi vrednot. In tukaj se znajdemo v precejšnji zadregi. Običajno po volitvah ugotavljamo, da se je spet veliko konservativnih Slovencev pustilo zapeljati lepo zvenečim besedam levo usmerjenih kandidatov, ki so jim dali svoj glas. To se je zgodilo že tolikokrat, da govorimo o pregovorni naivnosti povprečnega slovenskega volivca.

Tokrat pa se je izkazalo, da gre za nekaj hujšega od zgolj naivnosti in kratkovidnosti. Očitno je, da so mnogi volivci desnice pri referendumskih vprašanjih namenili svoj glas za evtanazijo in za uporabo konoplje v osebne namene. Kako si lahko to razlagamo?

Res je, da ni bilo prave razprave v javnosti o tej temi in da so se večinski mediji odkrito opredelili do teh vprašanj. Res je tudi, da je tipični Slovenec intelektualno len in se ne napreza preveč, da bi si razjasnil pojme in razumel argumente. Pa vendar to ne more biti ključno za tak rezul...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh