Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ne bodimo »zbiralci krivic«!

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 25. 02. 2019 / 11:32
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 25.02.2019 / 13:16
Ustavi predvajanje Nalaganje

Ne bodimo »zbiralci krivic«!

Papež med včerajšnjim angelusom o ljubezni do sovražnikov in kulturi usmiljenja.

Papež Frančišek je med včerajšnjo opoldansko molitvijo angelovega češčenja spregovoril o ljubezni do sovražnikov, ki je sprožila kulturo usmiljenja. Kot smo slišali v evangeliju sedme navadne nedelje v cerkvenem letu, nam je Jezus naročil, naj ljubimo svoje sovražnike in molimo za vse, ki z nami grdo ravnajo. To ni izbira, temveč zapoved.

Jezus namreč želi, da bi v srcu vsakega človeka Božja ljubezen zmagala nad sovraštvom in zamero. Ker se zaveda, da ni preprosto premagati človeških nagnjenj in posvetnega zakona povračila, nam svetuje, naj bomo »usmiljeni, kakor je usmiljen tudi vaš Oče«. Če se trudimo, da bi sledili Jezusu, postanemo Božji otroci in smo vedno bolj podobni Očetu, ki je v nebesih; naredimo lahko stvari, za katere si ne bi nikoli mislili, da smo jih sposobni.

Na svetu namreč ne obstaja nič večjega in rodovitnejšega od ljubezni: ta osebi podeli vse njeno dostojanstvo, medtem ko jo sovraštvo in maščevanje razvrednotita.

Kultura usmiljenja sproži revolucijo ljubezni

Zapoved, naj na žalitev in krivico odgovorimo z ljubeznijo, je v svetu ustvarila novo kulturo, »kulturo usmiljenja«, ki se je moramo dobro naučiti in udejanjati. Kultura usmiljenja namreč lahko sproži pravo revolucijo, revolucijo ljubezni, katere protagonisti so mučenci vseh časov.

Jezus pa nam zagotavlja, da naša ljubezen do sovražnikov in nasprotnikov ne bo zaman: »Odpuščajte in vam bo odpuščeno. Dajajte in se vam bo dalo. […] S kakršno mero namreč merite, s takšno se vam bo odmerilo«.

Moramo odpuščati, saj je Bog tudi nam odpustil in nam vedno odpušča. Če sami ne odpustimo vsega, tudi ne moremo zahtevati, da bo nam vse odpuščeno. Če pa svoja srca odpremo usmiljenju, potrjujemo, da je mogoče zlo premagati z dobrim.

Nekateri ljudje se lažje spominjajo krivic, ki so jim bile storjene, ne pa dobrih stvari. To so »zbiralci krivic«, ki se spominjajo le slabega, vendar to ni prava pot. O vsakem človeku se moramo vedno spomniti česa dobrega: to je revolucija usmiljenja.

Papež vernikom spregovoril o srečanju o zaščiti mladoletnih

Po opoldanski molitvi in blagoslovu je papež zbranim romarjem spregovoril o srečanju o zaščiti mladoletnih, ki se je včeraj zaključilo v Vatikanu. Poudaril je, kako je želja vseh, da bi Cerkev znova postala povsem verodostojna in vredna zaupanja v svojem poslanstvu služenja in vzgoje.

Problem spolnih zlorab mladoletnih s strani duhovnikov je povzročil hud škandal v Cerkvi in javnem mnenju, tako zaradi tragičnega trpljenja žrtev kot tudi zaradi neopravičljive brezbrižnosti do njih in prikrivanja krivcev s strani odgovornih v Cerkvi.

Udeleženci tokratnega srečanja pa so prisluhnili glasu žrtev in ozavestili svojo odgovornost, da ravnajo pravično ter da v celoti zavrnejo kakršno koli zlorabo oblasti in vesti. Potrebni so učinkoviti ukrepi za zaščito ranljivih oseb in sodelovanje s širšo družbo, da bi lahko premagali hudo rano nasilja do na stotine milijonov mladoletnih, otrok, deklet in fantov po vsem svetu.

Vir: Radio Vatikan
Foto: Vatican Media

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh