Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nasvidenje na volitvah 2026

Za vas piše:
Matej Kovač
Objava: 27. 04. 2022 / 22:01
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 27.04.2022 / 23:36
Nasvidenje na volitvah 2026
Matej Kovač. FOTO: Tatjana Splichal

Nasvidenje na volitvah 2026

V večini demokracij je delež volivcev, ki niso politično profilirani, a se udeležujejo volitev in volijo v skladu s svojim trenutnim razpoloženjem, ki ga oblikujejo mediji, razmeroma majhen.

Včasih naklonijo svoj glas protestnim strankam, včasih kaki novi stranki, ki izpostavi samo eno perečo temo, sicer pa se za njihovo naklonjenost borijo uveljavljene politične stranke, saj prav oni lahko obrnejo rezultat v eno ali drugo smer.

V Sloveniji je ta skupina volivcev zelo velika, morda v deležu celo največja v Evropi. To je posledica organizacijske in kadrovske šibkosti političnih strank. Politične stranke so nujno potrebne za delovanje demokracije, hkrati pa ovirajo druge interesne skupine v družbi pri uveljavljanju njihovih interesov mimo demokratičnega procesa. V Sloveniji je najmočnejša interesna skupina (ime vstavi po želji): družbenopolitičnih delavcev, ponosnih dedičev Zveze komunistov, stricev iz ozadja, čebinarjev, udbomafije, dedičev vzporednega mehanizma. Njeni ekonomski interesi so zelo ogroženi, če imata ključno vlogo pri vladanju stranki SDS in NSi, ki edini nista v njenem vplivnem območju. Tudi močna avtonomna levosredinska stranka tej interesni sku...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh