Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Naslednje medversko molitveno srečanje za mir v Krakovu

Objava: 22. 07. 2009 / 10:11
Oznake: Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Naslednje medversko molitveno srečanje za mir v Krakovu

Spomin na 70. obletnico izbruha druge svetovne vojne in medversko romanje k spomeniku koncentracijskega taborišča Auschwitz-Birkenau

Naslednje medversko mednarodno molitveno srečanje za mir se bo odvijalo med 6. in 8. septembrom v poljskem Krakovu. Na srečanje vabita skupnost svetega Egidija in krakovski nadškof kardinal Stanislaw Dziwisz, gre pa za nadaljevanje prvega svetovnega molitvenega srečanja za mir, ki ga je oktobra leta 1986 v Assisiju priredil takratni papež Janez Pavel II. V Krakovu se bodo zbrali kardinali, patriarhi, rabini, muftiji, predsedniki držav in predstavniki kulturnega življenja. Dva patriarha – armensko-apostolski katolikos patriarh Karekin II. in etiopsko-pravoslavni patriarh Abuna Paulos – bosta zastopala krizna območja Bližnjega Vzhoda in Afrike.

Letošnje molitveno srečanje za mir se bo letos odvijalo v luči spomina na 70. obletnico začetka druge svetovne vojne (1. septembra 1939), namenoma pa ga prirejajo na Poljskem, natančneje v Krakovu, kjer se je ‘kulturno, človeško in duhovno’ oblikoval Janez Pavel II. Vodilne osebnosti svetovnih religij bodo skupaj poromale k spomeniku koncentracijskega taborišča Auschwitz-Birkenau. Romanje naj bi predstavljalo simbol sprave in miru, obenem pa naj bi pomenilo radikalno zavračanje nasilja in vojne kot sredstev mednarodne politike.

Kot so v svojem sporočilu za javnost zapisali pri skupnosti svetega Egidija, bo srečanje v Krakovu tudi posebna priložnost, da obudijo spomin na dosedanji potek mirovnega dialoga, ki ga je leta 1986 začel Janez Pavel II. To se bo zgodilo na krajih, kjer je Karol Wojtyla preživel vojna leta. Vse kaže na to, da je kasnejši papež že v tistih letih, ob srečanju z judovskimi prijatelj, razvil svojo ‘asiško zamisel’.

V preteklem letu so medversko molitveno srečanje za mir priredili na Cipru.

Kupi v trgovini

Novo
Globalizacija zahodne kulturne revolucije
Družbena vprašanja
32,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh