Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nasilni izgredi v Angliji: škofje in tisoči protiprotestnikov v podporo beguncem

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 07. 08. 2024 / 15:08
Oznake: Cerkev, Družba, Nemiri, Škof
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 08.08.2024 / 14:25
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nasilni izgredi v Angliji: škofje in tisoči protiprotestnikov v podporo beguncem
Protestniki na severu Anglije. FOTO: Vatican Media

Nasilni izgredi v Angliji: škofje in tisoči protiprotestnikov v podporo beguncem

Katoliški in anglikanski škofje Združenega kraljestva so ostro obsodili ksenofobne izgrede v številnih mestih na Otoku, pridružile pa so se jim tudi množice britanskih državljanov, ki so z mirnimi protiprotesti preprečile napade nasilnih protestnikov na trgovine in domove priseljencev.

Napadi na migrante in njihova bivališča so povsem v nasprotju s civilnimi vrednotami države in ogrožajo vrednote naše družbe, je v imenu škofovske konference pojasnil škof Paul McAleenan, ki je pri škofovski konferenci pristojen za begunce.

»Dejanja peščice nasilnih storilcev so v popolnem nasprotju z delom človekoljubnih organizacij, cerkvenih skupin in prostovoljcev, ki z dejanji solidarnosti migrantom neutrudno podajajo roko dobrodošlice,« je dejal McAleenan. »Upamo in molimo, da bodo podvojili svoja prizadevanja, ter da bomo lahko po grozljivih dogodkih v zadnjih dneh znova zgradili naša občestva,« je zapisano v izjavi za javnost na spletni strani Katoliške škofovske konference Anglije in Walesa.

Minuli konec tedna so se v Manchestru, Liverpoolu in drugih angleških mestih stopnjevali že več dni trajajoči nemiri, ki so se začeli po umoru treh deklic v začetku preteklega tedna.

 Škofje so v molitvah in mislih z vsemi, ki so nastanjeni v begunskih zavetiščih ali se počutijo ogrožene, je zapisal McAleenan: »Tukaj ste ljubljeni in dobrodošli. Vsi moramo storiti vse, kar je v naši moči, da se boste počutili varne.« Škof moli tudi za vse pomočnike in prostovoljce, ki kljub tveganju nadaljujejo svoje delo: »Hvala vam za vse, kar počnete za skupno dobro.«

V številnih krajih protiprotesti

Minuli konec tedna so se v Manchestru, Liverpoolu in drugih angleških mestih stopnjevali že več dni trajajoči nemiri, ki so se začeli po umoru treh deklic v začetku preteklega tedna. Ti so se začeli zaradi napačnih informacij, ki so zaokrožile po spletu, da je osumljenec za umor deklic muslimanski prosilec za azil. Izgredniki so med drugim napadli mošeje in hotele, v katerih so nastanjeni begunci, razdejali pa so tudi številne trgovine. Aretiranih je bilo več kot 400 protestnikov, več deset policistov je bilo ranjenih. V številnih krajih so ljudje priredili protiproteste, kjer so s plakati izrekali dobrodošlico beguncem. 

Kot je poročal BBC, so se večtisočglave množice protiprotestnikov med drugim zbrale v severnem Londonu, Bristolu in Newcastlu, zborovanja so bila večinoma mirna. 

Nadškof Welby: socialna prikrajšanost ne upravičuje nasilja

Nasilje je odločno obsodil tudi anglikanski primas in nadškof Canterburyja Justin Welby. Kot poroča spletni portal Vatican News, je voditelj Anglikanske cerkve v Združenem kraljestvu v pogovoru za BBC izjavil, da so uporniki »oskrunili zastavo, v katero so se zavili«.

Vsakdo mora imeti koristi od tega, da je Britanec, saj smo ena od sedmih najbogatejših držav na svetu.

»Govorijo o obrambi krščanskih vrednot te države«, tako primas Welby, »toda ko so Jezusa vprašali, kaj je treba v življenju početi, da bomo dobro živeli, je odgovoril: 'Ljubi Boga, ljubi svojega bližnjega in ljubi svojega sovražnika',« je poudaril cerkveni voditelj.

Nadškof Welby je še pripomnil, da življenje na revnih območjih sicer ne upravičuje nasilja, toda po njegovih besedah bi morali v Združenem kraljestvu bogastvo razdeliti pravičneje, da ne bi bilo tolikšnih razlik med revnimi in bogatimi: »Socialna prikrajšanost nikakor ne upravičuje tega nasilja. Vendar pa moramo znova preučiti, kako se koristi našega gospodarstva delijo med vse, ki jih potrebujejo.« Primas Welby je prepričan, da mora »vsakdo imeti koristi od tega, da je Britanec, saj smo ena od sedmih najbogatejših držav na svetu«.

Napovedi nove vlade

Britanska vlada je napovedala obsežno sodno akcijo s polnomočnimi zakonskimi posledicami za vse storilce in »stalno vojsko« policistov.

Novoizvoljeni laburistični premier Keir Starmer je proteste označil za »skrajno desničarske izgrede« in opozoril podjetja, ki imajo v lasti družbena omrežja, naj spoštujejo zakone, ki prepovedujejo spodbujanje nasilja na spletu.

Po navedbah Buckinghamske palače kralja Karla III. dnevno obveščajo o javnih nemirih po državi, vendar ni pričakovati, da bo kmalu posredoval ali obiskal kraje, kjer prihaja do najbolj množičnih in nasilnih protestov.

Nalaganje
Nazaj na vrh