Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Naša reprezentanca za Evropo

Za vas piše:
Ožbej Peterle
Objava: 19. 06. 2024 / 09:25
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 19.06.2024 / 14:15
Naša reprezentanca za Evropo
Ožbej Peterle. FOTO: Tatjana Splichal

Naša reprezentanca za Evropo

Slovenijo je zajela nogometna evforija. Upravičeno. Šeško, Oblak & Co. na mednarodnem prizorišču kažejo, česa je sposobna Slovenija. Zdi se, da smo na deveterico, ki je bila nedavno izvoljena, da nas predstavlja na še bolj pomembnem parketu, že skoraj pozabili.

A vseeno, poglejmo podrobneje, kaj nam sporočajo evropske volitve.

Izid je bil nekako pričakovan. Desna sredina je slavila s 5: 4. Ob rahlo spremenjeni konstelaciji in drugačnem sodnikovem podaljšku bi bilo lahko tudi 6: 3 za Evropsko ljudsko stranko. Čeprav so po volitvah vedno vsi zmagovalci, lahko tokrat slavita SDS, ki je s štirimi mandati presegel pričakovanja, ter Vladimir Prebilič, ki mu je pod okriljem Vesne uspel preboj v Evropski parlament. Ostali nimajo razlogov za odpiranje mehurčkov.

Aktualna koalicija (GS, SD, Levica), ki je že krepko v drugem polčasu svojega mandata, je dobila 232.000 glasov, kar je dosti manj od opozicije (SDS in NSi), ki jih je dobila 256.000. Po drugi strani se zdi, da se je Svoboda po dveh letih tragikomičnosti nekako konsolidirala. 22 odstotkov kaže na to, da bo predsednik vlade Robert Golob na državnozborskih volitvah glavni tekmec Janezu Janši za premiersko mesto. Občutek imam, da se po petnajstih letih obdobje novih obrazov...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh