Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Narava pomagala pri boju z obsežnim požarom

Ana Rupar
Za vas piše:
Ana Rupar
Objava: 31. 03. 2022 / 20:59
Oznake: Nesreča
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 01.04.2022 / 07:08
Ustavi predvajanje Nalaganje
Narava pomagala pri boju z obsežnim požarom
Požar je izbruhnil v ponedeljek popoldan. FOTO: PGD HOtemaže/Facebook

Narava pomagala pri boju z obsežnim požarom

Požar na nad Preddvorom na območju Potoške gore in Babe je pogašen. Po dveh dneh truda ekip, ki so se borile z ognjenimi zublji, je svoje danes naredil še težko pričakovani dež.


Pri gašenju gozdnega požara, ki je na pobočju izletniške točke nad Potočami izbruhnil v ponedeljek popoldan, je vse do današnjega jutra sodelovalo kar 1100 gasilcev iz 152 gasilskih društev ter dveh poklicnih enot iz Kranja in Jesenic.

Dokazali učinkovito sodelovanje

Pomoč je nudila tudi Slovenska vojska, ki je s štirimi helikopterji opravila 40 ur gašenja, na goreče in tleče predele so s 327 odmeti zlili prek 400 tisoč litrov vode. V torek je na pomoč iz Zadra priletelo tudi hrvaško letalo Canadair.


Pri intervenciji so pomagali je pomagala tudi Štab Civilne zaščite ter policija, v stalni pripravljenosti sta bili tudi ekipi nujne medicinske pomoči in gorske reševalne službe.

»Štiridnevna akcija nam je v naravi kar nekaj odvzela, izkustveno pa veliko dala. Dokazali smo si, da lahko z gasilci in ostalimi intervencijskimi službami učinkovito sodelujemo, saj se naša poslanstva dopolnjujejo, hkrati pa je veliki požar izkušnja, ki se nam mora vtisniti v spomin,« so zapisali pri Gorsko reševalni službi Kranj.


Nevarnost ostaja

Ker so še vedno možna posamezna žarišča, ki so lahko skrita pod zemljo, na kraju požara ostaja požarna straža. Zaradi nevarnosti proženja kamenja in tudi zaradi preiskave okoliščin požara, je dostop na območje Potoške gore še vedno prepovedan. Če bi kdo opazil dim ali druge znake, da se je kje požar ponovno vnel, naj takoj obvesti gasilce, so zapisali pri Civilni zaščiti Preddvor.

Uprava RS za zaščito in reševanje je z današnjim dnem preklicala razglasitev velike požarne ogroženosti naravnega okolja, ki jo je razglasila 14. marca na območju celotne države, so sporočili z ministrstva za obrambo.

Nalaganje
Nazaj na vrh