Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Naraslo število smrtnih obsodb na podlagi šeriatskega prava

Objava: 05. 08. 2011 / 11:06
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Naraslo število smrtnih obsodb na podlagi šeriatskega prava

Italijanska človekoljubna organizacija je objavila svetovno statistiko o usmrtitvah.

Po navedbah neke italijanske organizacije, ki se bori za človekove pravice, je število smrtnih obsodb na podlagi šeriatskega prava naraslo. Na včerajšnji predstavitvi poročila so predstavniki organizacije ‘Nessuno tocchi Caino’ (Nihče naj se ne dotika Kajna) povedali, da je bilo v preteklem letu izvedenih sedemstoštirinajst smrtnih obsodb po islamskem pravu. Leta 2009 je bilo tovrstnih obsodb po omenjenem poročilu sodeč šeststooseminpetdeset.

Smrtne obsodbe po šeriatskem pravu izvajajo z obešanjem, obglavljanjem ali ustrelitvijo. Smrtna kazen s kamenjanjem v letu 2010 ni bila izvedena. V štiriindvajsetih od skupno sedeminštiridesetih večinsko islamskih držav je smrtna kazen po navedbah poročila italijanske človekoljubne organizacije zasidrana v državni zakonodaji. Osemnajst izmed njih se jih pri tem izrecno sklicuje na šeriatsko pravo.

Skupno naj bi število izvedenih smrtnih kazni v svetu po navedbah organizacije ‘Nessuno tocchi Caino’ naraslo, obenem pa se je zmanjšalo število držav, v katerih je smrtna kazen uzakonjena. Število znanih izvršenih smrtnih obsodb v preteklem letu je znašalo 5.837, leto pred tem pa 5.735. Omenjena organizacija pri tem poroča, da zgolj na Kitajskem na leto izvršijo okoli pet tisoč smrtnih kazni. Na drugem mestu je Iran, v Severni Koreji pa se je število smrtnih kazni kar potrojilo, saj je številka z dvajset zrasla kar na šestdeset izvršenih usmrtitev.

Druge človekoljubne organizacije, ki si prizadevajo za spoštovanje človekovih pravic, med njimi je denimo tudi Amnesty International, navajajo malce drugačne številke, saj Kitajska števila izvršenih smrtnih kazni nikoli ne objavlja. Tudi pri Amnesty International pa izhajajo iz podatka, da na Kitajskem vsako leto kazensko usmrtijo več tisoč ljudi.

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh