Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Napetost med Srbijo in Kosovom narašča, srbska vojska zrušila dron

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 03. 11. 2022 / 09:47
Oznake: Nemiri, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 03.11.2022 / 10:53
Ustavi predvajanje Nalaganje
Napetost med Srbijo in Kosovom narašča, srbska vojska zrušila dron
Raška je mesto na jugozahodu Srbije v bližini Kosova. FOTO: Wikipedia

Napetost med Srbijo in Kosovom narašča, srbska vojska zrušila dron

Srbska vojska je na območju Raške na jugozahodu Srbije v bližini Kosova zrušila dron. Ta je letel v bližini vojaških lokacij, je po navedbah tujih medijev sporočilo srbsko obrambno ministrstvo. Zrušila ga je z uporabo z uporabo ukrepov za elektronsko oviranje.

Z ministrstva odgovarjajo, da srbska vojska s tem sledi ukazu predsednika Aleksandra Vučića in izvaja poostrene ukrepe za odkrivanje, sledenje in nevtralizacijo brezpilotnih letalnikov v bližini vojaških objektov. Kot napovedujejo, bodo tudi v prihodnje sestrelili vse brezpilotne letalnike na območju prepovedi letenja in v bližini vojaških objektov.

Predsednik v torek izdal ukraz

Vučić je v torek izdal ukaz o takojšnjem uničenju »sovražnih« brezpilotnih letalnikov nad Srbijo, je poročala srbska nacionalna televizija RTS. Odločitev pa je sprejel, potem ko so se v srbskem zračnem prostoru pojavili brezpilotni letalniki, ki naj bi opazovali vojašnice in položaj srbske vojske.

Vučićev ukaz je za RTS po navedbah STA potrdila tudi srbska premierka Ana Brnabić, ki je ob tem napovedala, da bodo sestrelili vse brezpilotne letalnike, ki jih bodo opazili v bližini tamkajšnjih vojaških objektov. Poudarila je, da gre za vprašanje varnosti Srbov na Kosovu in da bi to storila vsaka druga država.

Podaljšanje roka za preregistracijo vozil

Nove napetosti med Beogradom in Prištino so znova prišle v ospredje, potem ko se je v torek opolnoči iztekel rok, ki ga je kosovska vlada določila za uveljavitev odločitve o zamenjavi registrskih tablic, izdanih v Srbiji, ki jih uporabljajo Srbi na Kosovu.

Vlada v Prištini je rok za preregistracijo vozil, ki bi se moral izteči v ponedeljek, podaljšala do 21. aprila 2023, ko bo dovoljena izključno raba tablic Republike Kosovo. Do zdaj je preregistriralo svoja vozila le nekaj kosovskih Srbov.

Za dialog, a vojska bo sledila ukazu predsednika

Srbski obrambni minister Miloš Vučević je v gostovanju na TV Happy ob zadnjih dogodkih povedal, da Srbija zagovarja dialog, a tudi, da je vojska pripravljena izvršiti vsak ukaz predsednika Vučića, ki je po ustavi njen vrhovni poveljnik, da bi zaščitila »vse državljani Srbije, vključno s Srbi na Kosovu«.

Napetosti zlasti na severu Kosova

Kosovska vlada je 29. junija sprejela odločitev, da odstrani vse tablice, izdane v Srbiji, za mesta na Kosovu in da ta vozila preregistrira s tablicami Republike Kosovo (RKS), izvajanje te odločitve pa naj bi se začelo 1. avgusta, kar je povzročilo napetosti na severu Kosova, kjer živijo pretežno Srbi.



Nalaganje
Nazaj na vrh