Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Napad na slovenskega misijonarja p. Martina Kmetca

Objava: 10. 02. 2006 / 09:46
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

Napad na slovenskega misijonarja p. Martina Kmetca

V četrtek, 9. februarja 2006, okrog 14.30 je v Izmirju v Turčiji skupina sedmih do osmih mladeničev starih nad dvajset let z bojnimi kriki »vse vas bomo pobili« napadla minoritskega duhovnika p. Martina Kmetca.

V četrtek, 9. februarja 2006, okrog 14.30 je v Izmirju v Turčiji skupina sedmih do osmih mladeničev starih nad dvajset let z bojnimi kriki »vse vas bomo pobili« napadla minoritskega duhovnika p. Martina Kmetca iz Slovenije. Napad je bil izvršen samo nekaj dni po tem, ko je bil v župnijski cerkvi v Trabzonu umorjen italijanski duhovnik Andrea Santoro.

Mladeniči so se približali ozemlju župnije sv. Helene oziroma poslopju, v katerem stanujejo katoliški duhovniki in so razbijali po vratih. Ko jih je p. Kmetec vprašal, kaj želijo, so mu odgovorili, da želijo govoriti z njim. Ko jim je odprl, je opazil razjarjeno skupino in je vedel, koliko je ura. Eden izmed njih ga je zagrabil za vrat, ga sunil na dvorišče ter kričal: »Mi smo nacisti (po besedah p. Kmetca gre za pripadnike skrajno desne nacionalistične stranke v Turčiji, sive volkove), s teboj je konec«. – V turščini in v kontekstu, v katerem je bilo to izrečeno, to pomeni – obsojen si na smrt, ubili te bomo. Pater je ostal pri zavesti in je uspel zapreti vrata, vendar so navalili nanje in zlomili ključavnico. Znova so mu grozili s smrtjo in se oddaljili s ponavljajočimi se kriki: »Ti si končan!« P. Kmetec je o incidentu tamkajšnji policiji dal izjavo. – Hišo in cerkev zdaj stražijo policisti. – Incident je pokazatelj splošnega družbeno-političnega položaja v tistem delu Turčije.

Istega dne je predsednik Turčije Ahmet Necdet Sezer povabil sv. očeta papeža Benedikta XVI. na uradni obisk v Turčijo in sicer od 28. do 30. novembra letos. Sveti oče je datum obiska že potrdil.

TU SŠK

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh