Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Namig za izlet: Tolsti vrh [POTEPUH]

Andrej Praznik
Za vas piše:
Andrej Praznik
Objava: 21. 09. 2024 / 08:00
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 20.09.2024 / 21:22
Ustavi predvajanje Nalaganje
Namig za izlet: Tolsti vrh [POTEPUH]
Tolsti vrh je najvišja točka Dobroveljske planote, ki leži med Zadrečko dolino in Spodnjo Savinjsko dolino. FOTO: Andrej Praznik

Namig za izlet: Tolsti vrh [POTEPUH]

Planinski vrhovi so po imenih in obliki precej podobni ljudem. So visoki in nizki, veliki in mali, suhi in tolsti. V Sloveniji imamo več Tolstih (Tovstih) vrhov. Eden se navezuje na Kriško goro nad Tržičem, drugi se dviga južno od Celja, tretji je najvišja točka Dobroveljske planote. Med vzponom na vse bomo izgubili malce tolšče in si utrdili mišice, na poti s prevala Lipa na Tolsti vrh na Dobrovljah pa se lahko tudi duhovno okrepimo, saj gremo mimo dveh starodavnih cerkva.

Dobroveljska planota se razprostira med Zadrečko dolino in Spodnjo Savinjsko dolino. V vršnem delu je močno zakrasela. Pokrivajo jo obsežni gozdovi in samotne kmetije. Na zahodu se navezuje na Menino, od katere jo ločuje 721 metrov visok preval Lipa. Čezenj pelje stara pot iz Zadrečke doline na Vransko. Na njem je majhno parkirišče, kjer lahko začnemo izlet na Tolsti vrh.

Vzpon začnemo na prevalu Lipa. FOTO: Andrej Praznik 

V zavetju mogočne lipe na prevalu Lipa stoji zidano znamenje in več kažipotov, ki nas vabijo na Smolnik, v Motnik in do Trojan. Mi pa gremo na nasprotno stran ceste, kjer je v pobočje prislonjena široka gozdna pot. Ta na začetku malce zavijuga, nato se potegne naravnost proti vzhodu. 

Proti sv. Joštu pelje široka gozdna pot. FOTO: Andrej Praznik 

Čez slabe pol ure prispemo do gozdne ceste. Svet se odpre. Levo zgoraj počiva na travniku bela in s skodlami pokrita cerkev. Edina pri nas je posvečena Gervaziju in Protaziju, ki sta mučeniško smrt pretrpela v 3. stoletju, godujeta pa 19. junija. Postavili so jo ob koncu 15. ali v začetku 16. stoletja. V prejšnjem stoletju je bila zadnja maša v njej leta 1937. Med drugo svetovno vojno so jo Nemci uporabljali kot hlev. Leta 2012 so jo dokončno obnovili in znova posvetili.

Cerkev sv. Gervazija in Protazija. FOTO: Andrej Praznik 

Le dvesto metrov naprej stoji ob samotni kmetiji cerkev sv. Jošta. Zgradili so jo v 14. stoletju, v minulem desetletju pa so jo temeljito obnovili. Ob pogledu na obe svetišči, ki spadata v župnijo Šmartno ob Dreti, občudujemo vero tistih, ki so ju postavili na tem samotnem kraju, in vseh, ki danes skrbijo zanju.

Cerkev sv. Jošta. FOTO: Andrej Praznik 

Ob domačiji nad cerkvijo je skrinjica z vpisno knjigo in dvema žigoma. Tu sta kontrolni točki Savinjske planinske poti in evropske pešpoti E6. Kažipot nas usmeri čez travnik. 

Od cerkve nadaljujemo čez travnik. FOTO: Andrej Praznik 

S kolovoza je lep razgled na Posavsko hribovje. Vidimo Čemšeniško planino, skalnato Krvavico in še vrsto drugih vrhov. Kmalu prispemo do gozda. V njem večkrat spremenimo smer in se naposled spustimo do makadamske ceste. 

Kmalu prispemo do gozda, v katerem ostanemo vse do vrha. FOTO: Andrej Praznik 

Malo naprej se pešpot E6 loči od planinske poti, a se ji pozneje znova pridruži, zato je lahko naslednji del izleta krožen. Planinskim markacijam sledimo v levo do Tolstega vrha, ki se skriva v gozdu. Na njem je preprosta klop in na drevo pritrjena skrinjica z vpisno knjigo in žigom. 

Na vrhu je kovinska skrinjica z vpisno knjigo in žigom. FOTO: Andrej Praznik 

Z vrha nadaljujemo proti Čreti, vendar se spustimo le do samotne kmetije. Tam zavijemo nazaj proti zahodu, nadaljujemo do prej omenjenega razpotja in potem po znani poti do prevala Lipa.

Pri samotni kmetiji zapustimo pot proti Čreti in zavijemo nazaj proti sv. Joštu. FOTO: Andrej Praznik

Izlet na Tolsti vrh je še posebej lep takrat, ko se gozdov dotakne barvita jesen. Seveda pa lahko na njem tudi v drugih delih leta vidimo marsikaj zanimivega.

Tolsti vrh (1.077 m)

Izhodišče: preval Lipa.

Dostop: S štajerske avtoceste zapeljemo na Vransko. Na zahodnem koncu naselja zavijemo proti vasema Prapreče in Vologa, skozi kateri prispemo na preval Lipa. Na njem je ob cesti manjše parkirišče.

Kratek opis poti: S prevala Lipa se vzpnemo do cerkve sv. Jošta, od nje pa na Tolsti vrh, ki se skriva v gozdu. Z vrha nadaljujemo proti Čreti, vendar gremo le do pol ure oddaljene samotne kmetije. Tam zavijemo na zahod ter se mimo cerkve sv. Jošta vrnemo na preval Lipa. Večinoma hodimo po gozdu. Pot je dobro označena, vendar je treba zaradi številnih ovinkov in razpotij pozorno slediti markacijam. Če želimo izlet podaljšati, si za izhodišče izberemo Vransko.

Dolžina vzpona: 1.30 ure.

Dolžina krožne poti: 3.30 ure.

Višinska razlika: 350 metrov.

Zemljevid: Posavsko hribovje (zahodni del), 1:50.000.

Maša: V župnijski cerkvi sv. Mihaela na Vranskem je maša vsako nedeljo ob 7. in 9. uri. V cerkvi sv. Jošta v Rovtu pod Menino bo maša drugo nedeljo v oktobru ob 10.30.


Nalaganje
Nazaj na vrh