Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Namig za izlet: Od Kanala do Svete Gore [POTEPUH]

Andrej Praznik
Za vas piše:
Andrej Praznik
Objava: 06. 10. 2024 / 00:30
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 06.10.2024 / 07:41
Ustavi predvajanje Nalaganje
Namig za izlet: Od Kanala do Svete Gore [POTEPUH]
Pogled na Kanal. FOTO: Andrej Praznik

Namig za izlet: Od Kanala do Svete Gore [POTEPUH]

Sveto Goro, Marijino Celje nad Kanalom in Staro Goro nad Čedadom povezuje 34 kilometrov dolga Pot treh svetišč. Dobri hodci jo prehodijo v enem dnevu, zatakne pa se pri logistiki. Če nimamo prevoza do izhodišča ali nočemo prespati in pešačiti nazaj, jo je bolje razdeliti na dva dela. Tako enkrat poromamo do Svete Gore, drugič do Stare Gore, obakrat pa na začetku obiščemo Marijino Celje.

Pot treh svetišč nam v prvem delu ponuja dve možnosti: od Svete Gore do Marijinega Celja gremo lahko preko Deskel ali Kanala. Zato si lahko za romanje do Svete Gore zamislimo krožno pot z začetkom v Kanalu. Pri mostu v Kanalu gremo skozi podvoz na drugo stran železniške proge. Planinski kažipot nas vabi v levo mimo manjšega parkirišča, mi pa krenemo – čeprav ne vidimo oznak za sicer večinoma dobro označeno Pot treh svetišč – v nasprotno smer proti Ligu.

Od mosta čez Sočo krenemo po asfaltni cesti proti Ligu, čez dobrega pol kilometra pa zavijemo v park Pečno. FOTO: Andrej Praznik

Čez dobrega pol kilometra nas rumen kažipot usmeri v park Pečno, kjer se mimo različnih skulptur vzpnemo do kapelice.

Med različnimi skulpturami se vzpnemo do kapelice. FOTO: Andrej Praznik

Od kapelice je lep razgled na Kanal. FOTO: Andrej Praznik

Ko si z višine ogledamo Kanal, nadaljujemo mimo vasice Čolnica (14 prebivalcev) do Marijinega Celja.

Vas Čolnica. FOTO: Andrej Praznik

Tam je že v 14. stoletju stala cerkvica sv. Zenona, v drugi polovici 18. stoletja pa so zgradili svetišče z dvema zvonikoma. V letih od 1786 do 1793 in od 1915 do 1928 je prevzelo romarsko vlogo Svete Gore, saj je bila tamkajšnja cerkev opuščena oziroma porušena.

Marijino Celje. FOTO: Andrej Praznik

Z Marijinega Celja ne nadaljujemo proti Stari Gori, temveč po asfaltni cesti proti Koradi. Malo naprej od kraja, kjer se nam pridruži planinska pot iz Kanala, zavijemo do cerkve sv. Jakoba nad Debenjem, ki jo zgodovinski viri omenjajo že v 14. stoletju. Od nje lepo vidimo Marijino Celje in Lig (133 prebivalcev), Matajur in Bohinjsko-Tolminsko gorovje ter Sveto Goro, ki pa je še precej daleč.

Pot treh svetišč je označena z rumenimi kažipoti. FOTO: Andrej Praznik

Cerkev sv. Jakoba nad Debenjem. FOTO: Andrej Praznik

Od cerkve je lep razgled na Marijino Celje in vas Lig. FOTO: Andrej Praznik

Z razglednega hriba se spustimo do ceste in potem proti vasi Kamenca nad Ložicami, v kateri po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije ne živi nihče. Iz nje gremo mimo cerkve sv. Mateja, ki je bila med prvo svetovno vojno porušena, do vasi Goljevica (33 prebivalcev) in skozi gozd navzdol v Deskle (1.138 prebivalcev).

Skozi vas Goljevica se spuščamo proti Desklam. FOTO: Andrej Praznik

Na drugi strani naselja ne nadaljujemo ob potoku, ampak desno navkreber. Če ne zgrešimo tega odcepa, prispemo do cerkve sv. Kvirina na Paljevem, ki so jo zgradili leta 1513.

Iz Deskel se vzpnemo do cerkve sv. Kvirina na Paljevem. FOTO: Andrej Praznik

Za njo nas čaka dolg vzpon po samotni gozdni cesti in kolovozu.

Pred nami je dolg vzpon po gozdni cesti. FOTO: Andrej Praznik

Ko končno prispemo do razpotja, se čez travnik zavihtimo na drugo stran hriba.

Sveta Gora je že blizu. FOTO: Andrej Praznik

Potem se znova zagrizemo v klanec in prisopihamo na Sveto Goro. Tamkajšnja cerkev je sredi popoldneva skoraj prazna, vendar je v njej ves svet: s seboj smo namreč prinesli množico misli in ljudi, ki napolnjujejo naš vsakdan.

Po cerkvi plezajo popoldanske sence. FOTO: Andrej Praznik

S Svete Gore se vrnemo do razpotja severovzhodno od Vodic. Od tam nadaljujemo daleč na sever mimo Kuka in Jelenka do asfaltne ceste nad vasjo Morsko. Po njej gremo do poldrugi kilometer oddaljenega ovinka, kjer že v temi prestopimo na gozdno pot proti Kanalu.

Zadnji del poti proti Kanalu. FOTO: Andrej Praznik

Krožna pot od Kanala do Svete Gore in nazaj je dolga in naporna. Poleti je vroča, jeseni nas na njej lovi noč, a enkrat je vredno poromati po njej.


Izhodišče: Kanal.

DostopIz Nove Gorice nadaljujemo vožnjo do Kanala. Za mostom čez Sočo zapeljemo skozi podvoz pod železniško progo in gremo levo do bližnjega parkirišča. Do Kanala lahko pridemo tudi skozi Škofjo Loko, Cerkno in Most na Soči.

Kratek opis poti: Iz Kanala se vzpnemo do Marijinega Celja, nadaljujemo do cerkve sv. Jakoba nad Debenjem ter se skozi Kamenco in Goljevico spustimo v dolino. Iz Deskel se mimo cerkve sv. Kvirina vzpnemo na Sveto Goro. Z nje se vrnemo do razpotja severovzhodno od Vodic ter nadaljujemo mimo Kuka in Jelenka do Kanala. Pot je zelo dolga in je velik zalogaj za en dan. Skrajšamo jo lahko tako, da gremo tja in nazaj po levi strani Soče (mimo Jelenka) ali pa se s Svete Gore spustimo v Solkan in se v Kanal vrnemo z vlakom.

Dolžina krožne poti: 11 do 12 ur (več kot 35 kilometrov).

Zemljevid: Kanal ob Soči, 1: 45.000. Objavljen je tudi na www.tic-kanal.si.

Maša: V cerkvi na Sveti Gori je maša vsako nedeljo ob 8. in 10. uri, ob 11.30 in ob 16. uri.


Nalaganje
Nazaj na vrh