Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Namig za izlet: Klopinjsko jezero in njegova okolica

Objava: 13. 09. 2024 / 18:59
Oznake: Svet in ljudje
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 13.09.2024 / 19:22
Ustavi predvajanje Nalaganje
Namig za izlet: Klopinjsko jezero in njegova okolica
Svet in ljudje
Klopinjsko jezero, kakršno je danes, je po predvidevanjih ostanek nekdaj mnogo večjega ledeniškega jezera. FOTO: Mateja Mazgan Senegačnik

Namig za izlet: Klopinjsko jezero in njegova okolica

Na avstrijskem Koroškem se nedaleč od slovenske meje sredi čudovite narave nahaja jezero, ki s kristalno čisto vodo privablja obiskovalce od blizu in daleč. V njegovi okolici pa je še obilica drugih možnosti za nepozabna doživetja.

Celo šola potapljanja

Do Klopinjskega jezera (nem. Klopeiner See) se iz osrednje in zahodne Slovenije lahko odpravimo prek prelaza Ljubelj ali prek Jezerskega. Če vzamemo za izhodišče Ljubljano, vam bo slednja, okoli 95 kilometrov dolga pot v normalnih prometnih razmerah vzela slabi dve uri. Če boste izbrali pot prek Ljubelja, ki je kakšnih 10 kilometrov daljša, a manj ovinkasta, pa boste na cilju četrt ure prej. S Spodnje Štajerske bo najkrajša pot verjetno prek Mežice, iz vzhodne Slovenije pa prek Dravograda.

Klopinjsko jezero je po predvidevanjih ostanek nekdaj mnogo večjega ledeniškega jezera.

Klopinjsko jezero, kakršno je danes, je po predvidevanjih ostanek nekdaj mnogo večjega ledeniškega jezera. Ker se voda v poletnih mesecih segreje vse do 29 stopinj Celzija, je to eno izmed bolj priljubljenih jezer v regiji. Okoli jezera, ki ima dober kvadratni kilometer površine, je dvanajst javnih plaž, kjer si lahko privoščimo odlično kopanje. Ob njem je mogoče slišati slovensko besedo, saj ga obiskuje tudi mnogo Slovencev. 

Ob jezeru je več parkirišč, dostopno pa je z vseh strani, vendar ga marsikje onemogočajo ali otežujejo hiše, zgrajene ob bregu. Večina urejenih kopališč je plačljivih, prost dostop je mogoč le še na redkih mestih. Ker se jezero poleti močno ogreje, je za kopanje primerno tudi jeseni, če le ne pride do kakšne nenadne večje ohladitve. Kopanje si je mogoče popestriti z najemom supa ali čolna na nožni pogon, na urejenih kopališčih pa so otrokom na voljo tobogani in druga igrala. Presenečeni ugotovimo, da imajo celo šolo potapljanja.

Pogled na Klopinjsko jezero z razgledne ploščadi na Kitzelbergu. FOTO: Mateja Mazgan Senegačnik

Tudi v hladnejšem delu leta, ko v primerjavi s poletjem ni nobene gneče, je ob jezeru lepo. Sprehodimo se po promenadi, kjer so otroška igrala, klopi za počitek, večino časa pa imamo lep razgled na jezero. Ob hladnejših zimah se je mogoče na zaledeneli jezerski površini tudi drsati. Gostinska ponudba je na voljo čez vse leto, le da je je v toplejšem delu leta neprimerno več.

Za pohodnike in kolesarje 

Za tiste, ki radi raziskujemo, je okolica Klopinjskega jezera pravi kraj za to. V bližini se namreč nahajata še dve jezeri, Zablaško (nem. Turnersee) in Goslinsko (nem. Gösselsdorfer See.) Obe sta bistveno manjši pa tudi obiskovalcev je veliko manj, zato pa je več možnosti za prost dostop do njunih obal. Med jezeri so speljane tudi kolesarske in pohodne poti. Kdor ima rad naravo, turistična gneča pa mu preseda, tu veliko lažje najde mesto zase. Tudi v teh dveh jezercih je poleti voda prijetno topla.

Kdor ima rad naravo, turistična gneča pa mu preseda, tu veliko lažje najde mesto zase.

S kateregakoli jezera se ponujajo pogledi na okoliške hribe, ki vas zlahka premamijo. Obiskujejo jih številni pohodniki. Na tem območju je kar 1200 kilometrov urejenih pohodnih poti, vse od Svinške planine (nem. Saualpe) pa do Karavank na jugu. Prav tako je okolica priljubljena med kolesarji. 

Tik nad Klopinjskim jezerom se nahaja 686 metrov visok vrh Kitzelberg, kjer je razgledna točka. Nanj se lahko podamo na primer z zahodne strani jezera po približno 3,5 kilometrov dolgi pohodni poti. Pot je lahka, pa tudi vzpona je le za okoli 250 metrov, zato je primerna tudi za majhne otroke. Starši z otroškim športnim vozičkom lahko nanj popeljejo svoje dojenčke. Pot je speljana po gozdni cesti, ki je zaprta za promet. Večji del gre po gozdu, kar v vročih poletnih dneh še kako prija, je pa zato jezero mogoče ugledati le na nekaj mestih. Z razgledne ploščadi na vrhu hriba, kjer so tudi klopce za počitek, pa se razgled odpre daleč naokoli.

Za ljubitelje ptic

V ptičjem parku Turneesee Vogelpark imajo več kot 300 vrst ptic.

V bližini Klopinjskega jezera se nahaja ena pomembnejših atrakcij za otroke v tem delu avstrijske Koroške – gozdni doživljajski park Walderlebniswelt. Razteza se na 20 tisoč kvadratnih metrih in je bil prvotno res namenjen predvsem otrokom, a je v zabavo tudi odraslim. Tu se splača ostati vsaj pol dneva in mnoge družine se odpravijo v te kraje prav zaradi parka. 

Na voljo so različne naprave za skakanje, plezanje in orientacijo, tudi se lahko spuščamo po toboganih … Vseh igral, atrakcij ali kakor bi jih že poimenovali, je kar 75, med katerimi je večina na prostem, nekaj malega pa jih je v zaprtih prostorih. Mnoge najbolj navdušuje pohod med krošnjami, podoben tistemu pri nas na Rogli, s katerega je speljanih več toboganov. Za popestritev nam delajo družbo tudi nekatere domače živali.

Gozdni doživljajski park ob Klopinjskem jezeru je pravi raj za otroke in odrasle. FOTO: Mateja Mazgan Senegačnik

Za ljubitelje živali se v bližini Klopinjskega jezera nahaja še ena zanimivost, ptičji park Turneesee Vogelpark, kjer imajo več kot 300 vrst ptic. Ob vstopu nas najprej pozdravijo glasne are, ki nestrpno čakajo, da dobijo kaj za v kljun. V zameno za hrano (le-to lahko kupimo ob vhodu) vam zlezejo na ramo ali malce plezajo po vas. V sklopu parka so tudi igrala, lokal, klopi za počitek, vse naokoli pa takšne in drugačne ptice, ki jih večina najbrž v živo ni še nikoli videla. Od zelo majhnih pa do velikih, kakršen je avstralski emu.


Prebrali ste del članka, ki je bil objavljen v reviji Svet in ljudje 5/2024. Revijo lahko kupite tukaj. Spremljajte nas tudi na Facebooku in Instagramu.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Svet in ljudje
49,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh