Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Največji strah ostarelih

Za vas piše:
Luka Mavrič
Objava: 22. 07. 2024 / 18:48
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 22.07.2024 / 21:54
Največji strah ostarelih
Luka Mavrič. FOTO: Tatjana Splichal

Največji strah ostarelih

»Na stare dni me ne zavrzi.« Ta prošnja k Bogu iz knjige psalmov (Ps 71,9) predstavlja letošnje geslo svetovnega dneva starih staršev in starejših.

Starejši v marsičem niso več povsem samostojni in potrebujejo pomoč. Že tako jih je strah lastne nemoči in odvisnosti od drugih. Če pa poleg tega še začutijo, da so drugim v breme, si lahko predstavljamo njihovo osebno stisko. Iz strahu pred občutki odvečnosti in zavrženosti včasih sami odrivajo ljudi stran, pa čeprav jih dejansko potrebujejo. V Stari zavezi beremo o vdovi Naomi, ki obe svoji sicer ustrežljivi snahi pošlje stran od sebe, ker ju noče obremenjevati. Ena snaha jo zapusti, druga, po imenu Ruta, pa ji odvrne: »Nikar me ne sili, da te zapustim« (Rut 1,16).

Njen odgovor, pravi papež Frančišek, razkriva naravo našega Boga, ki si vedno želi biti s človekom in si zato privzame točno takšno ime, Emanuel – Bog z nami. Kakor po Ruti želi tudi po meni in tebi pokazati ostarelim, da nanje ni pozabil.

Kako tolažilna je ta misel in kako drugačna od sporočila, ki ga starejšim pošilja ta svet: Ne bodi mlademu rodu v breme in sprejmi ponujeno injekcijo, pa boš sebi...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh