Najboljšega medu ni
Najboljšega medu ni
Kljub temu da je Slovenija zaznamovana s čebelarstvom, pa je o medu veliko nejasnosti. Mnogi še vedno zmotno mislijo, da je kristaliziran med ponarejen in da so kristali saharoza, torej sladkor, s katerim naj bi čebelar ponaredil med. Kristalizacijo povzroča glukoza, ki jo vrste medu vsebujejo različno. Akacijev med je ima najmanj, zato tudi najdlje ostane tekoč, največ pa je imajo gozdni medovi. V posameznih letih pa je v prineseni medičini tudi melecitoza, ki povzroča strjevanje medu že kar v satju, kar ima lahko za čebele pogubne lastnosti. Če bi takšen med predstavljal zimske zaloge, bi družine propadle, ker čebele v tem času nimajo možnosti, da bi se oskrbele z vodo, ki jo za uživanje kristaliziranega medu potrebujejo. Kristaliziran med je torej pravi med, ki je daleč od ponaredka. Izraz med je vseslovanski, Slovenci pa premoremo še enega, ki je prekrit s patino preteklosti: strd. Zgovorno označuje lastnost medu, da se bo prej ali slej strdil (kristaliziral), nekatere vrste mor...