Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Naj se dan brez cigarete podaljša v leta

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 31. 01. 2020 / 11:34
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 31.01.2020 / 12:35
Ustavi predvajanje Nalaganje

Naj se dan brez cigarete podaljša v leta

Dan brez cigarete je priložnost, da čim prej pokadite svojo zadnjo, ampak res zadnjo, cigareto v svojem življenju.

Zadnji dan v januarju je priložnost, da čim prej pokadite svojo zadnjo, ampak zares zadnjo, cigareto v svojem življenju. 31. januarja namreč zaznamujemo dan brez cigarete, s katero želijo zdravstvene organizacije kadilce spodbuditi, da bi prenehali kaditi.

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) v Sloveniji še vedno kadi skoraj četrtina odraslih, kar dve tretjini pa želi kajenje opustiti, vendar je to zaradi zasvojenosti z nikotinom zelo težko. NIJZ zato priporočajo, da se vključijo v številne programe za opuščanje kajenja, ki so v Sloveniji na voljo brezplačno.



Pri opustitvi kajenja pomagajo strokovnjaki

»V Sloveniji je na voljo več različnih in brezplačnih oblik pomoči. V zdravstvenih domovih v okviru Zdravstveno-vzgojnih centrov in Centrov za krepitev zdravja usposobljeni strokovnjaki nudijo podporo pri opuščanju kajenja, ki se lahko izvaja kot skupinske delavnice ali individualno svetovanje. Terapevt najprej ugotovi, kakšna je zasvojenost posameznega kadilca in kakšen je način rabe tobačnega ali povezanega izdelka, na podlagi tega pripravi podatke o posledicah kajenja na zdravje in predlaga najprimernejše načine zdravljenja.

Zdravljenje zajema svetovanje (zlasti osebno in družbeno podporo ter vedenjsko in kognitivno terapijo) in farmakološko zdravljenje. Izbira farmakološkega zdravljenja je odvisna od bolnikovih želja, anamneze in kontraindikacij,« je pojasnil dr. Tomaž Čakš z NIJZ in navedel, da je v okviru NIJZ na voljo brezplačna anonimna številka 080 2777, na katero se lahko obrnejo po pomoč tisti, ki bi želeli prenehati kaditi. Objavljena je na vsaki cigaretni škatlici.

Kajenje ni več »frajersko«

Razveseljivo je, da se pri mlajših razširjenost kajenja zmanjšuje. »Nacionalna raziskava o tobaku, alkoholu in drugih drogah iz leta 2018 kaže, da v Sloveniji več kot polovica (53 %) prebivalcev v starosti od 15 do 64 let ni nikoli kadila, nekdanjih kadilcev je slaba četrtina (23 %) in prav tako kadilcev (24 %). Raziskava z zdravjem povezana vedenja v šolskem obdobju med mladostniki v Sloveniji pa kaže, da se med mladostniki zmanjšuje razširjenost kajenja že vse od leta 2002, Nacionalna raziskava o tobaku, alkoholu in drugih drogah pa tudi, da se je v preteklih nekaj letih razširjenost kajenja zmanjšala tudi med mladimi odraslimi,« je navedla Helena Koprivnikar z NIJZ.

Ko je kadilec v bolnišnici, je dovzetnejši za opustitev kajenja

Pomemben poudarek opuščanju kajenja namenjajo tudi v Univerzitetni kliniki za pljučne bolezni in alergijo Golnik (Klinika Golnik), kjer zdravijo bolnike z različnimi pljučnimi in drugimi obolenji, na razvoj katerih lahko pomembno vpliva tudi kajenje.



»Ko je posameznik v bolnišnici, lahko to poviša njegovo dovzetnost za sporočila, povezana z opustitvijo kajenja, zato imajo zdravstveni delavci v tem času zelo pomembno vlogo pri spodbujanju opuščanja kajenja. Na Kliniki Golnik imamo oblikovan multidisciplinarni tim zdravnikov, medicinskih sester in psihologinje, ki poskrbijo za beleženje kadilskega statusa pri vseh hospitaliziranih pacientih, dajanje kratkega nasveta vsem kadilcem in tudi sledenje pacientom po odpustu iz bolnišnice,« je povedala dr. Saša Kadivec s Klinike Golnik.
V zadnjem času se še posebej posvečajo izobraževanju zdravstvenih delavcev na tem področju in krepitvi spremljanja bolnikov po odpustu iz klinike.

Tobačnemu dimu so izpostavljeni tudi še nerojeni otroci

Podpora pri opuščanju kajenja je v Sloveniji na voljo tudi prek interneta, kjer na spletni strani med.over.net. deluje forum »kajenje«, prav tako pomoč nudijo različne nevladne organizacije, kot je na primer Slovenska zveza za javno zdravje in tobačno kontrolo (SZOTK), kjer opozarjajo tudi na problematiko izpostavljenosti tobačnemu dimu.

Pri tem izpostavljajo 2.000 še nerojenih otrok v Sloveniji, ki so vsako leto izpostavljani tobačnemu dimu zaradi kajenja matere.

»Vse nosečnice bi si morale prizadevati za okolje brez tobačnega dima, tudi po porodu bi morale za novorojenčke in otroke ohranjati okolje brez tobačnega dima. Zaradi sprememb presnove nikotina je opustitev kajenja za nosečnice lahko še težja, imajo lahko težje odtegnitvene simptome,« je povedala Mihaela Lovše, vodja SZOTK, in poudarila: »Varne stopnje kajenja med nosečnostjo ni. Največja pridobitev za zdravje matere in še nerojenega otroka je, da nosečnice povsem opustijo kajenje, ne le da zmanjšajo število pokajenih cigaret ter povsem opustijo kakršne koli izdelke z nikotinom«.

Zato spodbujajo ženske, naj opustijo kajenje oz. izdelke z nikotinom že pred zanositvijo.

V Sloveniji letno umre več kot 3.000 ljudi

Vsako leto za posledicami kajenja v Sloveniji umre več kot 3.000 prebivalcev. Pri NIJZ želijo preprečiti kajenje in spodbuditi opustitev kajenja s številnimi ukrepi, kot je uvedba enotne embalaže, ki je za cigarete in tobak za zvijanje obvezna od 1. januarja 2020.

Ukrepi za preprečevanje kajenja

»Z enotno embalažo odstranimo oglaševalske elemente z embalaže, zmanjša se privlačnost tobačnih izdelkov, prepreči se oglaševanje in promocijo tobačnih izdelkov s pomočjo embalaže, zmanjša se napačno zaznavanje manjše škodljivosti določenega izdelka zaradi značilnosti embalaže, poveča se vidnost in učinkovitost zdravstvenih opozoril,« je povedala Helena Koprivnikar z NIJZ in dodala, da se prek teh mehanizmov predvsem zmanjša obseg začetkov kajenja, torej kajenja med mladostniki in mladimi odraslimi, spodbuja pa se tudi opuščanje kajenja ter prepreči ponoven začetek kajenja med nekdanjimi kadilci.

Pomemben ukrep, ki ga je tudi uvedel Zakon o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov, tudi uvedba dovoljenj za prodajo.

»Ministrstvo za zdravje je izdalo že več kot 6.000 dovoljenj za prodajo tobaka, tobačnih in povezanih izdelkov. Seznam izdanih dovoljenj in seznam prepovedi prodaje, ki so bile izrečene zaradi ugotovljenih kršitev prepovedi prodaje mladoletnim, sta objavljena na spletni strani Ministrstva za zdravje,« je povedala Mojca Gobec, generalna direktorica Direktorata za javno zdravje na Ministrstvu za zdravje.

Vsaj danes se odrecite cigareti in morda se bo ta dan podaljšal v teden, mesec, leto. Če ne zaradi sebe, vsaj zaradi vaših bližnjih, še posebej otrok. Zaradi zdravja in zaradi zgleda.

Foto: Tatjana Splichal, Alenka Žnidar

Kupi v trgovini

Novo
Preljubo veselje
Note iz Cerkvenega glasbenika
25,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh