Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Naj cerkve po svetu

Za vas piše:
Melita Košir
Objava: 22. 08. 2024 / 15:59
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 22.08.2024 / 16:18
Ustavi predvajanje Nalaganje
Naj cerkve po svetu
FOTO: Shutterstock

Naj cerkve po svetu

Največje cerkve po svetu niso zgolj verski objekti, temveč tudi veličastni spomeniki človeške zgodovine, kulture in arhitekture. Njihove mogočnosti niso odraz le velikosti, temveč tudi bogate duhovne in kulturne dediščine, ki jo nosijo skozi stoletja.

1. ITALIJA, Vatikan, Sveti Peter, Rim

Je simbol krščanstva, največja krščanska zgradba na svetu in ena izmed štirih papeških bazilik v Rimu. Na veličastno, 136,6 metra visoko kupolo, ki jo je načrtoval sam Michelangelo, se vzpnemo po 320 stopnicah in uživamo v čudovitem razgledu na Rim. V stolnici je grob sv. Petra. Z balkona na pročelju papež nagovarja ljudi po vsem svetu. 

2. NEMČIJA, stolnica, Aachen

Najstarejša stolnica v severni Evropi, kjer so kronali kar 31 nemških kraljev in 12 kraljic. Postaviti jo je dal Karel Veliki.

3. ŠPANIJA, La Sagrada Família, Barcelona

Načrte zanjo je narisal znameniti španski arhitekt Antoni Gaudí. Dela so se začela leta 1882 in naj bi se zaključila leta 2026. 

4. RUSIJA, cerkev Vasilija Blaženega, Moskva

Stavba je oblikovana kot plamen kresa, ki se dviga v nebo, in stoji na Rdečem trgu v središču Moskve. Zgrajena je bila pod carjem Ivanom Groznim med letoma 1554 in 1560. To pravoslavno cerkev so leta 1928 spremenili v muzej. 

Cerkev v Moskvi. FOTO: Shutterstock

5. ISLANDIJA, Hallgrímskirkja, Rejkavik

Luteranska cerkev, visoka 74,5 metra, je simbol Islandije. Poimenovali so jo po islandskem pastorju in pesniku Hallgrímurju Péturssonu. Njena zunanjost spominja na islandske gore in ledenike.

 6. ETIOPIJA, Lalibella

V  etiopskem višavju je v kamen vklesanih enajst cerkva. Ime so dobile po srednjeveškem kralju Gebre Meska Lalibela, ki je želel v svojem kraljestvu ustvariti mali Jeruzalem, kar je umetnikom uspelo v 24 letih. Cerkve še danes služijo Etiopski ortodoksni Cerkvi. 

7. Las Lajas Sanctuary, Nariño, Colombia

Svetišče v Južni Ameriki, posvečeno Devici Mariji, rožnovenski Kraljici. Med letoma 1916 in 1953 je bilo prenovljeno v neogotskem stilu, naslanja se na 50 metrov visok most, ki se pne nad reko Guaitara. 

Cerkev Las Lajas Sanctuary. FOTO: Shutterstock

8. ZDRUŽENE DRŽAVE AMERIKE, Cadet Chapell, blizu Colorado Springsa

Za vse veroizpovedi odprta, 46 metrov visoka kapela, je v centru za šolajoče se kadete zračnih sil ZDA. Leta 1962 je bila zgrajena v modernem slogu, iz jekla, aluminija, stekla, po obliki spominja na letalo. 

9. INDIJA, cerkev sv. Tomaža, pokrajina Tamil Nandu

Leta 1523 so Portugalci nad grobom sv. Tomaža zgradili to baziliko. Leta 1896 so jo Angleži prenovili v njim priljubljenem neogotskem slogu. 

10. BRAZILIJA, katedrala v Braziliji

Bazilika v glavnem mestu največje južnoameriške države je bila dograjena leta 1970. Večina katoliške katedrale leži pod zemljo, od zunaj sta vidna predvsem streha in zvonik. Katedrala, ki jo sestavlja 16 armiranobetonskih podpornih stebrov, ponazarja roke, ki se dvigujejo proti nebu. 

11. GRČIJA, Samostani Meteora*

Šest samostanov (od začetnih 24) Grške pravoslavne Cerkve sredi Grčije, zgrajenih od 13. do 14. stoletja, leži na vrhovih peščenjaka. Pogumni se povzpnejo po 140 stopnicah do Samostana Svete Trojice. 

12. FRANCIJA, Mont Saint Michel, Normandija

Na majhnem otoku v Normandiji v severozahodni Franciji, kjer je prvotno stala kapelica sv. Mihaela, so benediktinski menihi že v 10. stoletju zgradili svojo opatijo. Ker je razlika med plimo in oseko tu kar 8 metrov (!), je ta majhni kraj del dneva kopno, del pa otok. 

Članek je bil objavljen v septembrski številki Mavrice. Nanjo se lahko naročite v naši spletni trgovini. Hvala, ker z nakupom podpirate nastajanje kakovostnih katoliških vsebin za otroke in starše!

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Mavrica
6,20€
Nalaganje
Nazaj na vrh