Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

‘Nagrada’ za željo po splavu?

Objava: 25. 09. 2009 / 08:37
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:08
Ustavi predvajanje Nalaganje

‘Nagrada’ za željo po splavu?

Katoliški tednik na Poljskem oglobili zaradi ‘razžalitve’

Poljsko sodišče je s sedem tisoč evri oglobilo katoliški tednik katowiške nadškofije ‘Nedeljski gost’, ker so v nekem zapisu pod vprašaj postavili razsodbo Evropskega sodišča za človekove pravice. To je od poljske države zahtevalo plačilo visoke odškodnine ženski s hudo kratkovidnostjo, ker ni dobila dovoljenja za opravljanje splava, za katerega pa ni bilo nikakršnih zdravstvenih razlogov.

Gre za zgodbo o Alicji Tysiac, materi , ki je leta 2000 pri tretji nosečnosti zaprosila za opravljanje splava, ko je izvedela, da lahko njen nerojeni otrok podeduje hudo kratkovidnost. Njen primer so preučili številni poljski zdravniki in ugotovili, da ne dosega meril za odobritev splava. Čeprav je vztrajala, da želi nosečnost prekiniti, so ji zdravniki zagotovili, da otrok za njeno zdravje ne predstavlja nikakršne nevarnosti. Tysiacova je tako rodila tretjega otroka, kasneje pa utrpela delni odstop očesne mrežnice, kar je še poslabšalo njeno kratkovidnost.

Njen primer so kot opozorilo izrabile številne skupine v podporo splavu na Poljskem in ga pripeljale do Evropskega sodišča za človekove pravice v Strasbourgu. Leta 2007 je sodišče Tysiacovi prisodilo 25.000 evrov odškodnine. Poljska se je na razsodbo neuspešno pritožila.

Zdaj pa bo Tysiacova prejela dodatnih sedem tisoč evrov na račun poljskega katoliškega tednika ‘Nedeljski gost’. Ta naj bi jo ‘razžalil’ s člankom urednika duhovnika Mareka Gancarczyka, ki je v svojem pisanju dvomil o pravičnosti razsodbe evropskega sodišča. Živimo v svetu, je zapisal Gancarczyk, ko je mati nagrajena za trud, da bi na vsak način umorila svojega otroka, čeprav za to ni dobila dovoljenja. Urednik ‘Nedeljskega gosta’ je splav primerjal z nacističnimi poskusi in izrazil obžalovanje, da ‘so se ljudje navadili umorov, ki se dogajajo izven ograj (koncentracijskih) taborišč’.

Pri katoliškem tedniku ‘Nedeljski gost’ se bodo na razsodbo pritožili, saj menijo, da jim je z njo kratena svoboda izražanja.

Na fotografiji: Alicja Tysiac

Kupi v trgovini

Novo
Globalizacija zahodne kulturne revolucije
Družbena vprašanja
32,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh