Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nadškof Zore se je na romanju pridružil slovenskim rojakom v Franciji

Za vas piše:
K. Zv.
Objava: 03. 05. 2024 / 11:47
Oznake: Odnosi, Škof
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 05.05.2024 / 17:21
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nadškof Zore se je na romanju pridružil slovenskim rojakom v Franciji
Romanje Slovencev, ki živijo v Franciji, v Habsterdick. FOTO: Arhiv Nadškofije Ljubljana

Nadškof Zore se je na romanju pridružil slovenskim rojakom v Franciji

Prvega maja Slovenci v Franciji tradicionalno poromajo v Habsterdick, kamor so ponesli podobo brezjanske Marije Pomagaj. Pri praznovanju se jim je letos pridružil ljubljanski nadškof Stanislav Zore, ki je bil navzoč poleg generalnega vikarja škofije Metz in drugih dekanov.

Iz Nemčije sta priromala tudi izseljeniška duhovnika msgr. Janez Pucelj, ki je dolga leta koordiniral slovenske duhovnike v Evropi, in g. Aleš Kalamar. Iz Pariza pa je prišla zastopnica veleposlanice ga. Ana Marija Arko.   

Sveto mašo, obogateno z glasbo, je vodil nadškof Zore. Poudaril je pomen Marije Pomagaj z Brezij za slovensko skupnost, saj je bil sam nekoč rektor slovenskega narodnega Marijinega svetišča na Brezjah. Ta podoba Marije je za Slovence, ki so se razpršili po svetu, še vedno simbol povezanosti in varstva.

Kamor koli so šli po svetu Slovenci, tja so ponesli s seboj podobo Marije Pomagaj z Brezij. Da bi bila z njimi tam, kjer so jo potrebovali.  

»Vsi smo Božji otroci« 

Nadškof je izrazil tudi hvaležnost do domačinov in krajevne Cerkve za njihovo gostoljubje in podporo izseljencem. Poudaril je, da so Slovenci kljub različnim jezikom vsi Božji otroci, med seboj povezani v veri. Posebno pa se je gospod nadškof zahvalil za zvesto in predano pastoralno delo g. Jožetu Kaminu, ki je bil posvečen v duhovnika pred 41 leti in je novo mašo obhajal 1. maja. Nadškof je poudaril tudi prispevek izseljencev k razvoju krajev, kjer so se naselili, ter njihov ponos in povezanost z dvema domovinama. 

V pridigi se je nadškof zahvalil krajevni Cerkvi, ki je izseljence sprejela in jim dala domačnost. FOTO: Arhiv Nadškofije Ljubljana 

Po sveti maši so se udeleženci lahko družili ob kosilu in koncertu pevskega zbora Jadran, ter sodelovali pri šmarnični pobožnosti s petimi litanijami Matere Božje. Praznovanje je bilo priložnost za združitev in občutek pripadnosti med Slovenci v Franciji ter izražanje hvaležnosti za njihov trud in vera.

Kupi v trgovini

Novo
Stvari, ki bi jih želel vedeti pred poroko
Medosebni odnosi
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh