Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nadškof Zore mladim: Rastite v notranje svobodne ljudi

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 14. 11. 2019 / 11:49
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 15.11.2019 / 08:42
Ustavi predvajanje Nalaganje

Nadškof Zore mladim: Rastite v notranje svobodne ljudi

Slovesno praznovanje godu zavetnika Zavoda sv. Stanislava.

Ob godu sv. Stanislava Kostke, v sredo, 13. novembra, je bilo slovesno praznovanje godu zavetnika Zavoda sv. Stanislava. Ob tem je ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore v župnijski cerkvi sv. Vida v Šentvidu daroval sveto mašo v župnijski cerkvi sv. Vida v Šentvidu.

V pridigi se je zahvalil za darove, ki so jih prejeli tudi na priprošnjo sv. Stanislava skozi delovanje Zavoda, saj z njimi rastemo v odnosu do Boga. Mladim in zaposlenim je priporočal, naj se večkrat spomnijo na sv. Stanislava, ki je hodil po poti spoznanja.

Notranje svoboden človek se ne prodaja, ni koruptiven in se ne boji nikogar

Nadškof Zore je citiral njegovo misel, da naj bogati samo to, česar nam nihče ne more vzeti. Nihče nam ne more vzeti bogastva našega srca, svobode misli, ljubezni odnosov. Materialne dobrine, dobro ime in življenje nam lahko vzamejo. Kar pa zraste v naši notranjosti, medosebnih odnosih in odnosih z Bogom nihče ne more vzeti. Zato je nadškof dejal mladim, naj rastejo v notranji svobodi. Človek, ki je notranje svoboden, se namreč ne boji nikogar.«



»Takšen človek, ki z vedno večjim znanjem raste v notranji pokončnosti, ne bo nikoli pristal na barabije ne glede na to, kdo bi ga morda vabil vanje ali silil vanje. Takšen človek se nikoli ne bo dal prodati. Takšen človek ne bo nikoli postal koruptiven. Rad bi, dragi mladi, da rastete v takšne ljudi skozi proces pridobivanja znanja.«

Znanje nikoli ne bo uveljavljanje samega sebe

Namen pridobivanja znanja ni obvladovanje drugih, to je skušnjava že iz raja, je dejal nadškof in dodal, da je znanje namenjeno služenju. Več kot znam, več lahko dam drugim, bolj jim lahko pomagam, lažje jim odstiram pot, jih svetujem, hodim z njimi. Zato naj znanje nikoli ne bo uveljavljanje samega sebe, ampak naj bo znanje neprestana graditev mostu do ljudi, do tistih, ki jim na ta način lahko pridem naproti in jim lahko pomagam Za to notranjo svobodo pa je treba oblikovati srce in živeti po Božji volji, a to je mogoče tudi, ne da bi verovali, če vemo, kaj je prav, dobro in pošteno.

Drugi dogodki

Sledila je slovesna akademija v športni dvorani Osnovne šole Alojzija Šuštarja. Slavnostna govornica je bila nekdanja dijakinja Alenka Potočnik.



Ob praznovanju godu zavetnika Zavoda sv. Stanislava so pripravili še dva dogodka: v torek, 12. november, je bila slavnostni koncert učencev Glasbene šole, v ponedeljek, 18. novembra, pa bo ob 18. uri odprtje razstave keramike Plečnikova arhitektura kot navdih.

Foto: Jože Potrpin

Kupi v trgovini

Novo
3.450 umorjenih - Poročilo 6
55,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh