Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nadškof Viganò obtožen razkola

Igor Vojinovič
Za vas piše:
Igor Vojinovič
Objava: 26. 06. 2024 / 08:14
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 26.06.2024 / 13:05
Nadškof Viganò obtožen razkola
Carlo Maria Vigano. FOTO: Paul Haring

Nadškof Viganò obtožen razkola

Nekdanji apostolski nuncij v ZDA, 83-letni italijanski nadškof Carlo Maria Viganò, znan kot skrajni tradicionalist, se je 20. junija znašel v cerkveno-kazenskem zunajsodnem postopku na Dikasteriju za nauk vere zaradi kanonskega prestopka povzročanja razkola v Cerkvi in nepriznavanja papeške službe.

Obtožen je »javnih izjav, ki odpravljajo prvine, nujne za ohranitev občestva s Katoliško Cerkvijo«. S svojimi javno objavljenimi zapisi na svoji spletni strani in družbenih omrežjih od leta 2018 naprej ne priznava legitimnosti papeža Frančiška, zoper njega izreka hude obtožbe in ga poziva k odstopu, zavrnil je tudi veljavnost sklepov drugega vatikanskega koncila. »Obtožbe so mi v čast. Koncil je ideološki, teološki, moralni in liturgični rak, Bergoglieva sinodalna Cerkev pa je njegova metastaza,« je med drugim zapisal Viganò, sicer goreči borec proti pastorali istospolnih, pokoncilski liturgiji, sinodalnosti, migrantom, podnebnim spremembam in cepljenju.

»Obžalujem, saj je bil odličen delavec Svetega sedeža in kot nuncij,« je komentiral kardinal Parolin, »toda izjavlja stvari, ki jih bo moral osebno ali s pooblaščenim zastopnikom temeljito pojasniti. Ne vem, kaj se mu je zgodilo.«

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh