Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nadškof Jurkovič pri papežu Frančišku

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 15. 01. 2019 / 11:27
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 15.01.2019 / 12:19
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nadškof Jurkovič pri papežu Frančišku

Nadškof Jurkovič pri papežu Frančišku

Nadškof je o svojem srečanju s svetim očetom spregovoril za Radio Vatikan.

Papež Frančišek je včeraj v avdienco sprejel nadškofa Ivana Jurkoviča, stalnega opazovalca Svetega sedeža pri Združenih narodih v Ženevi. Nadškof Jurkovič je o svojem srečanju s svetim očetom spregovoril za slovenski program Radia Vatikan.

Nadškof je povedal, da je srečanje s papežem na začetku leta dragoceno, saj se v tem času lahko še načrtuje dejavnosti na mednarodnem področju. Svetemu očetu je med pogovorom predstavil letošnje načrte za delovanje misije v Ženevi. Po mnenju nadškofa Jurkoviča je najpomembnejši dogodek v letošnjem letu stoletnica Svetovne organizacije za delo, kjer ima Sveti sedež že od vsega začetka svojega predstavnika. Problem dela je vedno večji, saj se oblika dela spreminja, zaradi tehnologije pa se zmanjšuje potreba po številu zaposlenih. Kot je pojasnil nadškof, je papež zaradi tega zelo zaskrbljen, saj v družbi še nismo našli alternativnega modela za vzgojo brezposelnih mladih. Treba bo najti nove oblike vzgoje in človekovega vključevanja v družbo. Sveti sedež je na tem področju zelo dejaven, kot misija so pripravili obširno študijo na 400 straneh, ki govori o tem, kako znova premisliti o prihodnosti dela.

Letos bomo obeležujemo tudi 30-letnico Konvencije o otrokovih pravicah in nadškof Jurkovič je povedal, da bo Sveti sedež gotovo dejavno predstavil, kaj lahko naredi za vzgojo in šolanje mladoletnih, ki nimajo normalnega življenjskega okolja, predvsem migrantov in beguncev.

Misija v Ženevi želi letos v Vatikanu sodelovati tudi na konferenci v prizadevanjih za boj proti sodobnim oblikam suženjstva. Nadškof je pojasnil, da je papež povezan z vsemi temami, tudi s temo okolja, ki je postala nekakšna papeška tema na mednarodnih srečanjih. Prepričanje ljudi je tam razdeljeno, papež pa vztraja, da Stvarstvo oz. skrb za Stvarstvo ostaja velika človeška dolžnost.

Nadškof je papežu dejal, da je oporna točka v mednarodnih odnosih, ker svojega stališča ne zagovarja zaradi politične premišljenosti, ampak ker je vanj prepričan.

Vir: Radio Vatikan / Radio Ognjišče
Foto: Vatican Media

Kupi v trgovini

Novo
Cerkveni dokumenti (Nova serija, 41) - Upanje ne osramoti
Cerkveni dokumenti
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh