Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nadškof Jurkovič o človekovih pravicah migrantov

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 10. 05. 2017 / 07:10
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:35
Ustavi predvajanje Nalaganje

Nadškof Jurkovič o človekovih pravicah migrantov

V Ženevi prvi tematski posvet glede globalnega dogovora o beguncih.

Nadškof Ivan Jurkovič, stalni opazovalec Svetega sedeža pri Združenih narodih v Ženevi, je nagovoril udeležence prvega tematskega posveta glede globalnega dogovora o beguncih za varno, urejeno in pravilno migracijo ter o človekovih pravicah migrantov. Dogovor, ki ga poznamo pod imenom »Global Compact«, naj bi vseboval seznam pravic in obveznosti glede vseh vprašanj mednarodne migracije.

Na srečanju je vatikanski predstavnik pozval k bratstvu in solidarnosti, ki naj nosita večjo težo kot politične razdeljenosti in zemljepisne meje. Posebej je opozoril na zaščito otrok migrantov ter izrazil željo, da bi bil globalni dogovor »daljnoviden in osredotočen na človeka, migranti pa naj v njem igrajo glavno vlogo«.

Kot je še dejal nadškof Jurkovič, so se vodje držav in vlad ter visoki predstavniki »z Newyorško deklaracijo obvezali, da bodo vedno ščitili varnost, dostojanstvo, človekove pravice in temeljne svoboščine vseh migrantov, ne glede na njihov migrantski položaj«. Po njegovih besedah je potreben bolj predvidljiv, usklajen ter učinkovit odziv na človeško stvarnost in izkušnjo migracije znotraj celovitega in integriranega pristopa.

Stalni opazovalec Svetega sedeža v Ženevi je spomnil tudi na besede papeža Frančiška, ko je poudaril, da je »vsak migrant človeška oseba s temeljnimi, neodtujljivimi pravicami, ki jih morajo spoštovati vsi in v vseh okoliščinah … migrant zaradi svojega nepravilnega pravnega položaja ne sme izgubiti svojega dostojanstva, saj so mu podarjene neodtujljive pravice, ki ne smejo biti kršene ali spregledane«. Dodal je še, da je varovanje in zagotavljanje pravic ne samo moralna dožnost, ampak tudi skupna etična odgovornost, ki se mora uresničiti v konkretnih dejanjih.

Vir: Vatican Radio / Radio Vatikan
Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Neoprostljivo
Zgodovina
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh