Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nadškof Gänswein: spodbujajmo romanja v Sveto deželo!

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 16. 10. 2015 / 09:38
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:26
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nadškof Gänswein: spodbujajmo romanja v Sveto deželo!

Nadškof Gänswein: spodbujajmo romanja v Sveto deželo!

V Rimu so predstavili knjigo o avstrijskem hospicu v Jeruzalemu.

Nemški nadškof Georg Gänswein si prizadeva za večjo spodbudo romanja v Sveto deželo. Kristjani v Jeruzalemu in drugih izvornih krajih krščanstva v napetem položaju potrebujejo solidarnost svojih bratov v veri, je nadškof dejal v začetku tedna na predstavitvi svoje knjige o avstrijskem hospicu v Jeruzalemu z naslovom »Doma na Vzhodu« (Im Orient zu Hause). Gänswein opozarja, da manjšina trpi zaradi nenehnega izseljevanja in da je odvisna od pomoči vesoljne Cerkve. Romanja v Sveto deželo so del tradicije evropskega krščanstva, ki bi jih veljalo znova oživiti, je prepričan prefekt Papeške hiše.



Gänswein in rektor Papeške hiše Markus Bugnyar sta spomnila, da je avstrijski hospic najstarejše narodno zavetišče za romarje v Sveti deželi, stoji pa ob cesti Via Dolorosa in s tem v samem žarišču svetovne zgodovine, ki nikakor ne najde miru. Nadškof je spomnil, da je prav pred stavbo zavetišča 3. oktobra letos mladi palestinski atentator zabodel judovska zakonca. Pred hišo se križajo poti krščanskih romarjev proti baziliki Božjega groba in cerkvi Vstajenja s potjo judov proti zidu objokovanja in muslimanov na Tempeljski grič.

V tej mreži leta 1863 ustanovljeni hospic – spomenik habsburške narodnostno pisane države – deluje kot hiša iz nekega drugega sveta, je prepričan Gänswein. Hiša je bila sprva namenjena avstroogrskim romarjem, leta 1939 je bila zasežena, od leta 1948 pa je v njej delovala jordanska bolnišnica za arabsko prebivalstvo. Leta 1985 je bila vrnjena prvotnim lastnikom, leta 1988 pa jo je Avstrijska škofovska konferenca znova odprla kot romarsko gostišče.

Avstrijski hospic je gostišče za romarje, obenem pa tudi kraj srečanja ter »učilnica kultur«, je ob predstavitvi knjige poudaril rektor Bugnyar. Hospic letno beleži okoli 65.000 obiskovalcev.

Vir: Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Vsa moja resnica je v Njem
Pričevanja
27,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh