Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nadškof Cvikl o zadnjih dneh sinode

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 29. 10. 2018 / 07:59
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.10.2018 / 08:19
Ustavi predvajanje Nalaganje

Nadškof Cvikl o zadnjih dneh sinode

Mariborski nadškof je skupaj z drugimi udeleženci romal na grob sv. Petra.

V Vatikanu se je včeraj zaključila redna škofovska sinoda o mladih na temo »Mladi, vera in razločevanje poklicanosti«, ki je zasedala od 3. do 28. oktobra. Sinodalni oče nadškof Alojzij Cvikl je tik pred zaključkom, torej pred branjem sinodalnega dokumenta in glasovanjem ter pred slovesnim sklepnim bogoslužjem, znova spregovoril za Radio Vatikan, tokrat o zadnjih dnevih na sinodi ter o četrtkovem romanju na grob sv. Petra

Po besedah mariborskega nadškofa je bil zadnji teden zelo dejaven, kljub temu, da se je sinoda že zaključevala. Sinodalni očetje so po predstavitvi osnutka zaključnega dokumenta sklenili, da je treba besedilo skrajšati, želja vseh pa je bila, da dokument ne bi vseboval predpisov, temveč da bi poskušal povzeti vzdušje na sinodi in ga prenesti v krajevne Cerkve. Odmevi na dokument so bili na splošno pozitivni.

Romanje na grob sv. Petra

Nadškof Cvikl se je minuli četrtek udeležil tudi romanja udeležencev sinode na grob sv. Petra. Povedal je, da že sam izraz »sinoda« pomeni »hoditi skupaj« in udeleženci zasedanja so dejansko tri tedne hodili, molili, premišljevali in iskali skupaj, v zahvalo za to pa so opravili desetkilometrsko romanje. Papež Frančišek je romarjem naročil, naj vsak od njih zmoli en rožni venec po njegovem namenu. Ljudje so to vzeli zelo resno, tudi mladi so z rožnim vencem v roki molili v tišini. Na grobu sv. Petra je romarje pričakal »Peter današnjega časa«, papež Frančišek, ki je s skupno izpovedjo vere udeležence sinode potrdil v veri.

Mladi iz Maribora pri zaključni sveti maši

Pred zaključkom sinode so v Vatikan priromali tudi mladi iz Maribora, ki so se po nadškofovih besedah lepo vključili v sinodalno dogajanje. Naloga vseh udeležencev je, da vzdušje sinode prenese v krajevno Cerkev, kjer se sinoda šele začenja. Če na tem področju ne bo nič storjenega, meni mariborski nadškof, bi to pomenilo, da je bila sinoda zgolj nekakšno mrtvo dogajanje, če pa jo bodo udeleženci prenesli v življenje, bo tudi v slovenski Cerkvi pomenila blagoslov in korak k mladim, da ne bo več pastorala za mlade, ampak skupaj z mladimi.

Mlade slovenske romarje je po včerajšnji opoldanski molitvi na Trgu sv. Petra pozdravil tudi papež Frančišek: »Prisrčno pozdravljam vas, dragi romarji iz Italije in različnih držav, še posebej pa mlade, ki prihajajo iz Maribora (Slovenije)…«.

Vir: Radio Vatikan
Foto: Vatican News

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh