Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nadškof Cvikl je leto dni po poplavah obiskal Koroško

Za vas piše:
M. P.
Objava: 06. 08. 2024 / 13:05
Oznake: Slovenija, Škof, poplave
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 07.08.2024 / 13:24
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nadškof Cvikl je leto dni po poplavah obiskal Koroško
Nadškof Cvikl in Branko Maček na Prevaljah. FOTO: FB Karitas Maribor

Nadškof Cvikl je leto dni po poplavah obiskal Koroško

Mariborski nadškof in predsednik Slovenske karitas Alojzij Cvikl je včeraj skupaj s predsednikom Nadškofijske karitas Maribor Brankom Mačkom obiskal Koroško. Srečala sta se z župniki teh krajev ter sodelavci in prostovoljci župnijskih karitas. Prav tako sta obiskala nekatere družine in posameznike, ki so utrpeli v katastrofalnih poplavah nepredstavljivo škodo ter se srečala z županom Prevalj in županjo Črne.

Po katastrofalnih poplavah je Karitas na prizadetih območjih takoj priskočila na pomoč z več kot 150 paletami materialne pomoči ter aktivacijo in koordinacijo preko 900 prostovoljcev, ki so v prvih tednih opravili skoraj 12.000 ur prostovoljnega dela. Med poplavljena gospodinjstva je bilo razdeljenih preko 120 razvlažilnikov in druge opreme za odstranjevanje vlage ter pripomočkov za sanacijo. V letu po poplavah je Karitas zagotovila skupno pomoč v vrednosti preko 1.100.000 €, ki je dosegla 636 poplavljenih gospodinjstev.

Karitas je bila vseskozi blizu ljudem, ki so utrpeli škodo zaradi poplav. FOTO: FB Karitas Maribor

Vidne posledice vodne ujme so v strnjenih naseljih relativno dobro sanirane, medtem ko se v individualnih hišah še vedno pojavljajo žarišča vlage, ki jih bo treba ponovno ustrezno posušiti in obnoviti. Marsikje se dvigajo na novo položene talne obloge. V pogovorih z ljudmi je bilo zaznati veliko hvaležnost za vso pomoč ter pozitivno noto življenja. Kljub temu pa je ob prihodu težkih oblakov prisoten strah in vprašanje, ali se lahko poplava ponovi.

Županja občine Črna na Koroškem Romana Lesjak in nadškof Alojzij Cvikl sta se pogovarjala o posledicah poplav v Črni na Koroškem. FOTO: FB Karitas Maribor

Škoda na infrastrukturi, predvsem v delu reke Meže, je še vedno zelo prisotna, obnova pa bo trajala daljše obdobje. Župana sta nadškofa seznanila s postopkovnimi ovirami in drugimi težavami, s katerimi se srečujejo pri zagotavljanju ponovne normalizacije življenja. "Stiska in vprašanje, ali je res bilo tako, ostajata," pove eden izmed poplavljenih, ki se je v zadnjem trenutku rešil iz poplavljene kleti. Tako mnogi po enem letu ponovno podoživljajo veliko vodno ujmo. Nova neurja in hudourniki še dodatno ogrožajo navedeno področje. Najbolj boleč pa je strah, ki ob vsakem zbiranju oblakov in prehodu dežja tamkajšnje prebivalce vedno znova spominja na katastrofo, ki se je mnogim zajedla globoko v kosti.

Nedavno neurje je v Črni na Koroškem ponovno prizadelo družine, ki jih je prizadela že lanska ujma. FOTO: FB Karitas Maribor

Ob vseh srečanjih in pogovorih je bila prisotna globoka zahvala vsem, ki so pomagali in še pomagajo preko Karitas tistim, ki ob velikih elementarnih nesrečah potrebujejo pomoč. "Hvala," je zaključil nadškof Cvikl.

Nadškof Cvikl je videl, kakšne so še danes posledice lanskih poplav. FOTO: FB Karitas Maribor

Kupi v trgovini

Novo
Najstov šolski planer 2024/2025 (PREDNAROČILO)
Za šolo in pisarno
16,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh