Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nadškof Chaput svari pred 'bolečim' letom, ki čaka filadelfijsko nadškofijo

Objava: 22. 12. 2011 / 07:53
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Nadškof Chaput svari pred 'bolečim' letom, ki čaka filadelfijsko nadškofijo

V odkritem pastirskem pismu nadškof Charles Chaput opozarja, da se bo morala v letu 2012 njegova nadškofija soočiti ‘z resnimi finančnimi in organizacijskimi vprašanji’.

Le tri mesece po ustoličenju na čelu nadškofije Filadelfija (Philadelphia) v Združenih državah Amerike je novi nadškof Charles Chaput v začetku letošnjega adventa nadvse stvarno predstavil izglede za prihodnost krajevne Cerkve. Vernike je spomnil, da je advent obdobje, ‘ko pogledamo vase in pretehtamo lastna dejanja v luči Božje besede’, in dodal, da je to tudi najprimernejši čas ‘za odkrit pogovor o težavah, s katerimi se spopada tamkajšnja Cerkev’.

‘Samozadovoljstvo je sovražnik resnice’, je zapisal nadškof in hitro dodal, da bosta ‘samozadovoljstvo in prevzetnost, če ta še vedno prevladujeta v filadelfijski Cerkvi, v prihodnjem letu kaj hitro izničena, vendar bo proces boleč za vse vpletene’.

Cerkev se bo morala soočiti z novimi odmevi na škandale o spolnih zlorabah tudi v letu 2012, opozarja nadškof, saj bo nadškofija zaključila preiskave o duhovnikih, ki so bili suspendirani zaradi domnevnega neprimernega vedenja, začelo pa se bo tudi sojenje nekaterim duhovnikom. Tisti, ki so nedolžni, bodo zaradi tega hudo trpeli, opozarja nadškof, na preizkus pa bo postavljena tudi zavest vseh župljanov.

Še več, nadaljuje nadškof Chaput, ‘nadškofija se bo morala soočiti tudi z resnimi finančnimi in organizacijskimi vprašanji, ki jih več ni moč odlagati’. Nadškof dodaja, da nadškofijska sredstva pripadajo vsem vernikom, sam pa mora kot nadškof zagotoviti, da bodo ‘administrativne odločitve sprejete z največjo možno preudarnostjo in varčnostjo’, da bi omenjena sredstva kar najbolje zaščitili. Pri tem omenja tudi katoliške šole v Filadelfiji in javnosti sporoča, da bo nekatere izmed njih nujno potrebno zapreti, saj se izobraževalni sistem nenehno spreminja.

Po nadškofovem mnenju so to odkrite besede, ki pa so zapisane z očetovsko in bratsko ljubeznijo. Nadškof Chaput vernike opogumlja, naj se ne bojijo sprememb, pač pa naj zaupajo v Boga, ‘ki bo vse skupaj zagotovo uporabil za prenovo in rast dela svoje Cerkve’.

Kupi v trgovini

Novo
3.450 umorjenih - Poročilo 6
55,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh