Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nadškof Barija o papeževem obisku

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 23. 01. 2020 / 09:19
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 23.01.2020 / 11:36
Ustavi predvajanje Nalaganje

Nadškof Barija o papeževem obisku

Nadškof Cacucci: sveti oče goji posebno ljubezen do naše krajevne Cerkve, pobudo o molitvenem srečanju je vzel za svojo.

Foto: Vatican Media

Ob objavi programa papeževega obiska v Bariju je tamkajšnji nadškof Francesco Cacucci za Radio Vatikan pojasnil pomen petdnevnega duhovnega srečanja in premišljevanja škofov o območju Sredozemlja kot meji miru.

Nadškof Cacucci je povedal, da srečanje prirejajo na željo Italijanske škofovske konference, papež pa bo pomen tega dogodka poudaril s svojo navzočnostjo, kar pomeni, da je to pobudo vzel za svojo.

Nujna potreba po miru

Nadškof Cacucci je nato odgovoril na vprašanje, kakšno sporočilo bi lahko prišlo iz Barija, glede na težke razmere po svetu, predvsem v Libiji, na Bližnjem vzhodu, Siriji ter v zvezi z napetostjo med ZDA in Iranom: »Ko smo dogodek načrtovali, razmere niso bile tako dramatične. To, kar se dogaja, pomaga še bolj razumevati nujnost tega soočenja. Škofje nameravajo vsaj pomagati, da bi vsi razmišljali o nujni potrebi po miru na tem velikem Galilejskem jezeru, kakor ga je poimenoval La Pira«.

»Sredozemska sinoda«

Kardinal Bassetti, predsednik Italijanske škofovske konference, je srečanje v Bariju označil za neke vrste »sredozemsko sinodo«. Ob tem je nadškof Cacucci pojasnil, da je posebnost tega srečanja povezana s premišljevanjem pastirjev Katoliške cerkve in preko njihovih predstavnikov Cerkva, ki mejijo na Sredozemsko morje. Zdi se, da sinodalni način odgovarja na to, kar je papež večkrat spomnil – da mora sinodalni način spremljati katerokoli pot Cerkve. Nadškof v Bariju je izrazil željo, da bi se zbrali s prošnjo k Svetemu Duhu za več luči v tako dramatičnem trenutku kot je ta, v katerem živimo. Upa tudi, da bo vse skupaj postalo nekakšen predlog, način, ki bi moral zaznamovati ne le Katoliško cerkev, ampak tudi politično stvarnost.

Posebna papeževa ljubezen do Apulije

Glede na to, da bo papež Bari obiskal že drugič, pokrajino Apulijo pa četrtič, je škof Cacucci ob koncu pogovora odgovoril na vprašanje, kaj je po njegovem mnenju razlog za posebno ljubezen svetega očeta do tamkajšnje krajevne Cerkve. Nadškof meni, da je vse povezano z likom sv. Nikolaja, ki je najodličnejši ekumenski in vsesplošni svetnik: »Morda se je vse začelo z začasnim prenosom relikvij sv. Nikolaja iz Barija v Moskvo in Sankt Peterburg. Mislim, da je bila papeževa odločitev za ekumensko srečanje v Bariju posledica tega. Tokrat je Cerkev v Italiji sprejela odločitev po sledi te razsežnosti mostu med vzhodom in zahodom, ki ga predstavlja Bari. Že v preteklosti je papež Janez Pavel II. dejal, kako morata Bari in Apulija spominjati, da je njuno poslanstvo usmerjeno k Sredozemlju in Afriki. Po mnenju nadškofa Cacuccija ta preroški šesti čut označuje nekaj globljega in ni le postransko dejstvo.

Kupi v trgovini

Novo
Vrnitev
Duhovnost
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh